Mate americká centrální banka trhy?

30.09.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


To, co nemají investoři na akciových trzích rádi nejvíce, je nejistota. Té by měli primárně zabraňovat centrální bankéři svými dlouhodobými, fundovanými a hlavně konzistentními názory.

Jenže v poslední době zejména v USA něco nefunguje – buď centrální bankéři skutečně vnímají situaci každý týden jinak, nebo jsou konzistentní a chybně to vnímají příjemci těchto informací – ekonomové, analytici nebo investoři.

V minulém týdnu američtí centrální bankéři na dlouho očekávaném zasedání vyjadřovali obavy z negativního vývoje čínské ekonomiky. Primárně to vedlo Fed k ponechání sazeb. Na tak opatrnou rétoriku nebyly akciové trhy připraveny a následovaly velké výprodeje. Střih. Ve čtvrtek, týden po zasedání, na přednášce v americkém státě Massachusetts šéfka Fedu Janett Yellenová byla o poznání optimističtější, o Číně toho moc nezaznělo a pravděpodobnost růstu sazeb již v tomto roce na první pohled vzrostla. Následoval velký růst akciových trhů. Jak málo stačí…

Od centrálních bankéřů není obvyklé slyšet v rozmezí několika dnů odlišné informace, podle mého názoru se tak ale nestalo ani v tomto případě. Fed stále opakuje, že sazby porostou pravděpodobně už letos. O září nikdy nemluvil. Fed stále hodnotí stejné ukazatele – hlavně trh práce a cenovou hladinu. V čem možná mohou panovat rozpory je intenzita komentování inflace a Číny. Při zasedání měnového výboru americké centrální banky tato témata dostala více prostoru, zatímco před ním a po něm toho prostoru bylo méně, například i ve čtvrtek v Massachusetts. Nic převratného ale nezaznělo.

Spíše se tedy zdá, že investoři reagují přehnaně, hledají v proslovech centrálních bankéřů to, co tam není, a chytají se maličkostí. Jaký to rozdíl v porovnání s Evropskou centrální bankou a jejími bankéři, po jejichž vyjádření je jen velmi málo prostoru pro pochybnosti. Sice Fed není hlavní viník aktuálních turbulencí na akciových trzích, ale svou komunikací ke klidu nepřidává.

Autor příspěvku: Tomáš Menčík, analytik Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE