Tvrdý direkt pro biofarmaceutické společnosti

05.10.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Prezidentská kandidátka Hilary Clintonová zasáhla do dění na akciových trzích v rámci předvolební kampaně. Není neobvyklé, že před mnoha typy voleb „útočí“ kandidáti na nejcitlivější místa voličů tak, aby získali jejich přízeň.

No a v USA je jedním z nejzajímavějších témat zdravotnictví, které se usilovně řeší posledních mnoho let, minimálně po celou dobu prezidenta Obamy v Bílém domě. Americký zdravotní systém se snaží (zatím ne příliš úspěšně) poskytnout levnou zdravotní péči co nejvíce obyvatelům, takže ceny léků jsou velmi ožehavým tématem. A právě ty se staly terčem nejžhavější kandidátky na post příští hlavy státu.

Hillary Clintonová zatweetovla, že ceny léků jsou možná příliš vysoké (dražší, než je férová cena). Žádné další podrobnosti k tomu nedala, ale i tak to stačilo na paniku na akciích biofarmaceutických firem. Jako další opatření pro regulaci tohoto odvětví navrhuje zbavit farmacie daňových úlev a přinutit je více investovat. Ačkoli podle řady komentářů je to jen předvolební kampaň a reálný dopad na regulaci trhu je velmi nepravděpodobný, akcie mnoha firem to tvrdě zasáhlo. Největší obavy na trhu nejsou ani tak z toho, že by se odvětví mohlo více zregulovat, ale spíš jak dlouho o tom bude mluvit.

Navíc názory Hillary Clintonové nejsou nijak nové. Snahy o větší svázání zejména biofarmaceutických firem jsou dlouhou dobu, zatím ale bez reálného dopadu. Poslední „kauzou“ je předvolání firmy Valeant Pharmaceuticals do americké Sněmovny reprezentantů, aby vysvětlili zvýšení ceny některých léků. Jedná se o 2 konkrétní léky, jejichž majitele firma Valeant akvírovala a následně zvýšila ceny o stovky procent. Na to vcelku logicky reagovala akcie poklesem o 17 %. Ostatně něco podobného se stalo v roce 2014 firmě Gilead Sciences. I tato kauza ale brzy vyšuměla do ztracena.

Je pravděpodobné, že biofarmaceutické firmy mohou být ještě nějaký čas pod tlakem, nicméně pokud bychom se mělo poučit z minulosti, lobby firem jako Biogen, Amgen nebo Gilead Sciences byla nad síly zákonodárců. Bude se historie opakovat?

Autor příspěvku: Tomáš Menčík, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE