Diamantová katastrofa na obzoru

23.10.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Lavina obav o čínskou ekonomiku zaplavila komoditní trhy od železné rudy po měď a vedla k propadu na největších světových trzích surovin. Nyní se tato vlna přelévá z průmyslových komodit i na diamanty.

Začalo to zpomalením čínské výstavby a průmyslové produkce a trend se postupně přenesl i na čínské spotřebitele. Luxusní produkty jsou mezi těmi obzvláště zranitelnými. Zvláště pak po tvrdém zásahu proti korupci, který dolehl na výdaje za luxusní zboží, mezi které diamanty bezpochyby patří.

V Číně, která je hned po USA pro diamantové šperky tím největším trhem, poptávka slábne. Zákazníci divize Anglo American De Beers, kteří s diamanty obchodují, brousí je a leští, uvádějí, že těžař požaduje za surové diamanty vyšší ceny, než si mnoho účastníků trhu může dovolit zaplatit. Trh je totiž údajně mnohem slabší než se De Beers podle diamantových obchodníků snaží ukázat světu a politika vysokých cen je podle některých obchodníků katastrofální. Menší než očekávaná poptávka z Číny totiž zablokovala dlouhý diamantový obchodní řetězec. Zásoby rostou, ceny klesají a producenti nejsou ochotni odevzdat těžce nabyté zisky.

Anglo American, který je vlastníkem 85procentího podílu De Beers se koneckonců spoléhá na to, že zisky diamantové divize vynahradí propady z dalších divizí jako je platina, měď nebo uhlí. V první polovině tohoto roku to byl právě diamantový De Beers, který generoval Anglo American více než třetinu zisku a byl tak největším přispěvatelem k zisku společnosti. Včera akcie Anglo American v Londýně padaly o 7,4 procenta, nejvíce za poslední tři týdny. Dnes titul odepisuje necelá dvě procenta.

Dva největší světoví producenti diamantů již přijali opatření ke zlepšení situace na poptávkové straně trhu. Konkrétně De Beers letos již dvakrát snížil produkci celkem až o 15 procent a srazil i prodejní ceny. Tato opatření se však ukazují jako nedostatečná. Zákazníci totiž odmítli 35 až 50 procent nabízených diamantů při jejich říjnovém prodeji. Nakoupené kameny se pak na sekundárním trhu prodávají se značnou slevou.

20151023_partia_1

Ceny surových neopracovaných diamantů se letos výrazně propadají

Řetězec diamantového průmyslu je od těžaře až po maloobchodníka se šperky pro nezúčastněné zvenčí takřka neproniknutelný a je ovládán rodinnými firmami, které obchodují na základě osobních vztahů. De Beers uznává, že doba je pro jeho zákazníky nyní zlá, nicméně očekává postupné zlepšení situace na trhu, jakmile se zásoby vyčistí. De Beers každopádně ve vztahu ke svým zákazníkům ukázal značnou flexibilitu, když jim povolil odkládání nákupů.

Třetí největší producent diamantů Rio Tinto se stal aktuálně posledním těžařem, který v pátek zareagoval na zhoršení čínského diamantového apetitu snížením cílové produkce pro letošní rok o 10 procent. Ceny surových diamantů klesly letos podle WWW International Diamond Consultants již o 15 procent. Je dost pravděpodobné, že De beers bude muset ceny dále snižovat. Pokud totiž bude i nadále pokračovat v prosazování současných cen, mohla by se situace na trhu jen zhoršit. Další články diamantového řetězce totiž nemohou za současné ceny dále nakupovat a pokud tedy ceny nepůjdou dolů, De Beers své diamanty jednoduše nemusí být schopna prodat. Momentálně mají obchodníci na diamantovém trhu co dělat, aby dosáhli zisku, protože marže za současných podmínek prakticky vymizely.

Graf: Ceny surových diamantů (bílá) momentálně překonávají cenu těch broušených (modrá)

20151023_partia_2

Celý diamantový průmysl se dlouhou dobu vezl na vlně rostoucí čínské poptávky, která se v období od 2009 do 2014 zvyšovala asi o 16 procent ročně. Ceny nebroušených kamenů rostly od roku 2009 do roku 2011 tři léta po sobě o více než 20 procent, když čínští maloobchodníci otevírali tisíce nových obchodů a potřebovali být kameny plně zásobeni. Poptávka po diamantech by v Číně podle De Beers měla letos oproti 6procentnímu růstu z loňského roku stoupnout o 4 procenta. Čína, která je na cestě ke zdaleka nejpomalejšímu hospodářskému růstu za poslední čtvrtstoletí, však pro diamantové odvětví není tím jediným problémem. Obchodníky v diamantovém průmyslu tvrdě zasáhla úvěrová krize poté, co banky včetně ABN Amro Bank nebo Standard Chartered omezily poskytované úvěry v zájmu snížení expozice diamantovému trhu. Navíc Antwerp Diamond Bank, která dříve stála za 10 procenty financování na diamantovém trhu v minulém roce skončila.

Článek byl převzat se souhlasem portálu Patria Online

PAT_Online_logo_RGB_A_wwwPatria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Patria Online je Vaším průvodcem světem financí.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE