Růst úrokových sazeb v USA se blíží

02.11.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Americká centrální banka se bezesporu výrazně zasloužila o zmírnění negativních dopadů finanční krize z let 2007 až 2008. Fed rychle reagoval rozvolněním monetární politiky prostřednictvím snížení úrokových sazeb na naprosté minimum spolu se spuštěním bezprecedentního a velmi kontroverzního programu kvantitativního uvolňování.

Měnové stimuly si, i když s určitým zpožděním, nakonec našly svou cestu do reálné ekonomiky. Už od začátku roku 2010 jsme tak svědky postupného poklesu míry nezaměstnanosti v USA z 10 % až na aktuálních 5,1 %, což už je úroveň srovnatelná s předkrizovým obdobím. Zároveň jde také o hodnotu blízkou tomu, co samotná centrální banka považuje za plnou zaměstnanost. Zde tedy již příliš mnoho prostoru ke zlepšení není.

Bankéři tak již začínají přemýšlet o tom, jestli nenastala ta správná doba k otočení kormidla monetární politiky směrem k opětovnému navyšování úrokových sazeb. O tomto kroku odborná veřejnost spekuluje prakticky již celý letošní rok, nicméně Fed se prozatím vždy přiklonil k opatrnosti a dál ponechává sazby na minimech. Nutno podotknout, že důvodů k ostražitosti měli bankéři více než dost. V první polovině roku tu bylo znovu téma řecké dluhové krize, následovalo prasknutí akciové bubliny v Číně a nyní dělá starosti centrálním bankéřům především silný dolar zhoršující pozici amerických firem na zahraničních trzích. Fed navíc ke zvyšování sazeb nic vyloženě nenutí. Spotřebitelská inflace je nadále utlumena a zůstává dokonce i pod oficiálním cílem centrální banky.

Kdy tedy reálně očekávat nárůst úrokových sazeb a proč je tato událost investory tak bedlivě sledována? Odpověď na druhou část otázky je poměrně zřejmá. Pokud přijmeme předpoklad, že za zlepšením ekonomické situace v USA stálo rozvolnění monetární politiky, nebude její zpřísnění vést naopak k opětovnému útlumu ekonomické aktivity? Rychlé zvyšování úrokových sazeb by také mělo vést k dalšímu posílení dolaru, který už nyní působí americkým exportérům problémy. To jsou obavy, které musí do svého rozhodování Fed zanést.

Z nedávno zveřejněného zápisu FOMC vyplývá, že se bankéři již připravují k navýšení úrokových sazeb. Mohlo by se tak stát už za necelá dva měsíce, konkrétně 16. prosince, kdy končí další dvoudenní zasedání měnového výboru Fed. Nejbližší šance, kde by investoři mohli dostat další bližší indikace, zda tomu tak skutečně bude, se naskytne už 4. listopadu. Prezidentka Fedu Janet Yellen totiž předstoupí před zástupce Kongresu a bude odpovídat i na jejich otázky týkající se právě výhledu nastavení monetární politiky. Pokud se do té doby významně nezhorší fundament americké ekonomiky či nedojde k další turbulenci na akciových trzích, měla by Yellenová svými výroky investory postupně připravovat na zavedení měnových restrikcí.

Zdroj: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE