Trh IPO letos sužuje období sucha

16.11.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


IPO, tedy primární úpis akcií, je jedním z nejdůležitějších momentů v životě každé společnosti, která se rozhodne ke vstupu na burzu.

Firmy díky němu často přicházejí k velkému objemu nových peněžních prostředků, zároveň ale pro ně začíná etapa spojená s rozmary investorů na akciových trzích. Právě ony rozmary a velký nezájem o investice do nových firem dokonale charakterizují letošní vývoj IPO trhu. Co však stojí za takovou lhostejností ze strany akcionářů?

Za hlavní příčinu můžeme jednoznačně označit převládající strach kvůli vysoké volatilitě na kapitálových trzích. Situaci navíc přiostřily výrazné srpnové propady způsobené obavami investorů ze zpomalující čínské ekonomiky. V takových turbulentních obdobích dochází ke značnému omezení rizikového apetitu investorů, což potlačuje poptávku i po IPO. O v současnosti nízké úspěšnosti primárních úpisů svědčí fakt, že více než 60 % IPO, které letos v USA proběhly, se nyní pohybuje pod emisním kurzem. Naprosto typickou ukázkou, jak chladně investoři nové firmy na burze „vítají“, je americký agrární REIT (Real Estate Investment Trust) American Farmland. Původní plán společnosti bylo nabídnout investorům 12 milionů akcií v cenovém rozpětí 8,5 - 10,5 USD. Nakonec se však firmě podařilo upsat pouze polovinu akcií za pouhých 8 USD. Místo očekávaných 114 milionů USD tak do pomyslného prasátka společnosti zamířilo jen 48 miliónů. Naopak světlou výjimkou byla nejočekávanější primární emise letošního roku, kterou provedla automobilka Ferrari. Té se jako jedné z mála podařilo upsat své akcie na horní hranici stanoveného cenového pásma. Nicméně i akcie této prestižní značky zamířily po pár obchodních dnech pod cenu stanovenou v rámci IPO.

Jen ve srovnání s rokem 2014 klesl počet primárních úpisů za první tři kvartály letošního roku téměř o třetinu, přičemž v dohledné době nelze očekávat významnější oživení aktivity na IPO trhu. Za stávajících tržních podmínek se tak ani nelze divit, že valná část firem svou primární emisi odkládá na neurčito. Mezi takové patří původně miliardové IPO firem jako Digicel nebo Albertsons Companies. Na zajímavější IPO si budou muset investoři počkat nejspíše až do příštího roku. Pokud budou tržní podmínky příznivé, můžeme se dočkat vstupu na burzu i tak atraktivních firem, jako je například Uber, Spotify, Airbnb či SpaceX.

Autor příspěvku: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE