Kofola oficiálně oznámila vstup na pražskou burzu

20.11.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Na evropských trzích je to dnes jako na klidném moři. Německý index DAX se pohybuje prakticky celý den v rozpětí od 0,2 % do 0,5 %. Je evidentní, že burzám chybí nový růstový impuls. Dnes proběhly proslovy několika členů Rady guvernérů ECB včetně Maria Draghiho. Prezident ECB zmínil růst protiinflačních rizik v posledních měsících a dodal, že ECB udělá „cokoliv bude zapotřebí“ k rychlému navýšení inflace. Naopak prezident Deutsche Bundesbank pan Jens Weidmann se staví proti dalšímu rozvolnění monetární politiky. Dle jeho názoru se vytrácí efektivita čím dál větších stimulů a zmínil, že nízké ceny ropy vidí jako pozitivní stimul a ne jako deflační hrozbu.

Řecký premiér Tsipras dnes řekl, že rekapitalizace bank bude znamenat konec ekonomické nejistoty v jeho zemi. Řecké banky jsou i přes tato slova nadále pod tlakem kvůli ředění kapitálu a např. National Bank of Greece odepisuje 30 % a banka Piraeus 25 %. V německém indexu DAX dnes nejvíce odepisují akcie K+S, a to 1,2 % na 24,1 EUR kvůli sníženému investičnímu doporučení od Credit Suisse.

Na pražskou burzu míří akcie společnosti Kofola. V této době probíhá fáze detailního seznamování investorů s firmou. Mělo by být vydáno 1,1 mil. akcií při odhadovaném cenovém pásmu 500-650 CZK. Kofola po vstupu na burzu plánuje vyplácet dividendu, a to až 30 % ročního konsolidovaného čistého zisku. Pro účast v IPO je potřeba podat objednávku nejpozději do 1. prosince, kdy se kniha objednávek uzavírá a dochází k ocenění akcií. Od 2. prosince, se již začne s akciemi Kofoly obchodovat na pražské burze. Kofola v řeči číslech za posledních 9 měsíců vypadá následovně: +16,3 % objem tržeb, +27,2 % hrubý zisk, +53,7 % provozní zisk.

Za současné situace na trzích, kdy akcie přešlapují na místě, bych doporučil využívat nástroje na ochranu, již dosažených zisků. Nové pozice bych vzhledem k převažujícím pozitivním zprávám z trhu doporučil budovat již aktivněji, ale stále s mírnou dávkou ostražitosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE