Centrální banky způsobily největší spready dluhopisů od roku 2006

24.11.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Nesoulad mezi centrálními bankami vystřelil dluhopisy na rozdílné trajektorie. Výnosy amerických státních dvouletých dluhopisů dosáhly 0,92 %, německé jsou na mínus 0,40 %.

Výnosy amerických státních dvouletých dluhopisů dosáhly víceletého maxima na 0,92 %, zatímco jejich německé protějšky se propadly na mínus 0,4 %. Rozdíl 132 bazických bodů je největší od srpna 2006.

„Tento pokračující nesoulad mezi americkými a německými dvouletými výnosy je skutečně pozoruhodný,“ tvrdí Michael Boye, který se zabývá dluhopisy v Saxo Bank. „O víkendu jsme slyšeli několik představitelů Fedu, včetně Williamse, Dudleyho a Bullarda, a ti všichni podporují prosincové zvýšení úrokových sazeb.“ Pravděpodobnost zvýšení sazeb ze strany Fedu už příští měsíc je nyní na 70 %.

„Zraky všech zůstávají upřeny na centrální banky,“ tvrdí Lakshmi Thurai ze singapurského centra asijských operací v Saxo Bank. „Prezident ECB Mario Draghi v pátek opětovně potvrdil, že Evropská centrální banka přistoupí v prosinci k dalšímu uvolňování.“

Graf: Rozdíly ve dvouletých dluhopisech jsou největší od srpna 2006

20151124_saxo_1

Není překvapivé, že díky tomu se kurz EURUSD propadl na sedmiměsíční minimum na asijských trzích na úroveň 1,0605, než se dokázal vyhrabat zpět o skromných 18 základních bodů a v 7:55 GMT se usadil na 1,0623.

„Mezi investory rapidně ubývá likvidita, protože všichni čekají, co v prosinci udělá Fed a ECB,“ dodává Thurai. Duopol centrální banky je cítit i na trhu FX opcí, kde se jednotýdenní objemy obchodování EURUSD „dnes ráno ocitly na 9,75 %,“ říká Jeppe Norup z oddělení FX Options v Kodani, zatímco přes noc se kurz EURUSD ocitl na 13 %. „Všichni nyní obchodují centrální banky,“ tvrdí.

Propad komodit

Ještě hůře se situace vyvíjí pro komodity, kde se v pondělí ráno měď dostala na další 6,5leté minimum a ropy Brent a WTI poklesly ráno v 7:55 GMT na 43,82 USD/barel, resp. na 40,66 USD/barel.

Vývoj postihl také AUD a NZD, které se propadly o 0,9 a 0,8 procenta vůči dolaru a energetické akcie v celém regionu včetně čínských obrů PetroChina a Sinopec oslabily. Propadalo se i zlato: v 7:55 GMT bylo na 1 071,14 USD/unci.

Změny na rozvíjejících se trzích

Argentina se po vítězství konzervativců Mauricia Macriho možná konečně dočká změn – volby signalizují první změnu režimu po 12 letech a konec vlády peronistické strany.

„Možná se dočkáme posunu směrem k prostředí více otevřenému trhu,“ prohlásil Boye. „Mauricio Macri založil svou kampaň na platformě otevření Argentiny obchodu, což by se mohlo pozitivně odrazit na dluhopisech.“

Boye uvádí dluhopisy Argentina -US splatné v roce 2024, které se nyní po nedělních výsledcích voleb obchodují téměř na letošním maximu na 8,544. „Argentina má stále technické nedostatky, ale už nyní vidíme změny ve výnosech,“ dodává. „Vítězství Marciho by mohlo mít velmi pozitivní dopad.“

Graf: Výsledky argentinských voleb měly pozitivní dopad na dluhopisy

20151124-saxo-2_1

Pro Rusko situace zas tak pozitivní není. Rusko doufalo, že by mohlo dojít ke zrušení sankcí vzhledem ke geopolitické situaci a posunu k vytvoření globální antiteroristické koalice, avšak tyto naděje se zřejmě nenaplní a zdá se, že sankce zůstanou v platnosti minimálně do července 2016.

„Zdá se, že to ještě chvíli potrvá, než bude Rusko opět součástí party,“ říká Boye. „Rusové možná doufali, že se situace uvolní, ale ve skutečnosti zřejmě změnu nepředpokládali, což by mohlo dále ovlivnit ruský kapitál.“

„Podívejme se na to z cenového hlediska,“ uvádí Boye, „spready CDS se obchodují na 260 bazických bodech a přitom jsme v lednu obchodovali nad 600, takže je vidět určité posílení.“ Před propuknutím konfliktu na Ukrajině byly spready pod 200 bazickými body. „Stále je tu prostor pro normalizaci korporátního prostoru euroobligací denominovaných v dolarech,“ tvrdí Boye.

Na závěr...

Odvážný Taiwan málokdy zvedá hlavu nad hladinu, ale taiwanský dolar dokázal oproti USD posílit o 0,3 % po pozitivní říjnové zprávě o zaměstnanosti. Velký bratr za vodou si toho nepochybně všiml. Taiwan možná není perfektní, ale je to model, který by se Čína měla snažit napodobit.

Autor: Martin O’Rourke, šéfredaktor TradingFloor.com

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE