Pegas Nonwovens: Flash analýza výsledků hospodaření za 3Q 2015

26.11.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnes zveřejněné výsledky hospodaření za 3Q letošního roku nás příliš nenadchly. Jediná položka, které se podařilo překonat očekávání nastavené trhem, byly výnosy.

Prodejně šlo totiž o poměrně úspěšný kvartál, došlo dokonce i ke snížení skladových zásob hotových výrobků. Samotná výroba však byla vzhledem k souběhu hned několika pravidelných technických odstávek slabší. Konkrétně se podařilo vyrobit pouze 23,7 tis. tun netkané textilie, což je o 4 % méně než ve třetím čtvrtletí loňského roku.

Největšího negativního překvapení se investoři dočkali na úrovni EBITDA, která v meziročním srovnání propadla o více než 30 % na 8,2 mil. EUR. Příčin takto slabé výkonnosti bylo hned několik. Tou hlavní byl nepříznivý vliv mechanismu přenášení cen polymerů, které během 3Q výrazně vzrostly, a to až na maxima z roku 2014. Provozní náklady se tak citelně navýšily, zatímco na výnosech se tento faktor projeví až s několikaměsíčním zpožděním. Dalším negativním jevem byl nárůst nákladů na přecenění akciového opčního programu, který z EBITDA ukrojil 1 mil. EUR. Marže EBITDA tak oproti 3Q 2014 poklesla o 5,6 pb na pouhých 14,1 %, což je nejnižší hodnota za celou dobu působnosti akcií této firmy na pražské burze.

Musíme však upozornit, že za tak nízkou provozní efektivitou stály jednorázové vlivy, zejména pak v podobě prudkého růstu cen polymerů. Od srpna ceny polymerů naopak citelněji oslabily, což by mělo mít příznivý vliv na náklady ve 4Q, přičemž výnosy se budou odvíjet od dražších vstupů ze 3Q. Výsledkem tak bude pozitivní mix podporující marže.

I proto management ponechal svůj výhled celoroční úrovně EBITDA v pásmu od 44 do 48,5 mil. EUR. Znamená to však, že se musí během posledních tří měsíců letošního roku podařit dosáhnout na EBITDA alespoň 14,3 mil. EUR. Šlo by o historický rekord firmy, což, jak sám management přiznává, bude velkou výzvou.

Dnes zveřejněné informace považujeme za mírně negativní, a to zejména kvůli tomu, že ohrožují naplnění celoročního výhledu. Na druhou stranu neočekáváme, že by měly na akcie firmy působit nepříznivě po delší dobu vzhledem k tomu, že problémy zaznamenané během 3Q byly pouze krátkodobého charakteru.

Kompletní analýza ke stažení \"zde.\" zde. (377,75 KB)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE