Apple chce v Číně do února příštího roku spustit službu pro mobilní platby

27.11.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Technologická společnost Apple plánuje v Číně do února příštího roku spustit službu Apple Pay, která umožňuje mobilní platby. Společnost se nedávno dohodla se čtyřmi velkými bankami, které mohou poskytnout propojení uživatelů Apple Pay se svými běžnými účty.

Nicméně Apple Pay by mohl mít nadále problémy s regulatorními úřady.

Kolik si Apple bude účtovat za platby je stále předmětem diskuzí. V USA Apple stanovil poplatek 0,15 % z objemu transakce kreditních karet a 0,5 centu pro debetní operace.

Služba Apple Pay je funkční na posledních modelech iPhone 6 a 6S. Metoda placení je založena na technologii, která umožňuje bezkontaktně propojit mobil se čtečkou v obchodech. Uživatelé dokončí obchod skenováním jejich prstu na mobilu.

Prodeje iPhonů v Číně včetně Hong Kongu a Tchaj-wanu se ve 3Q meziročně zvýšily o 87 %.

Apple Pay byla spuštěna v minulém roce a současně funguje v USA, Velké Británii, Kanadě a Austrálii. Podle Wall Street Journal je CEO Applu Tim Cook v blízkém kontaktu s úřady čínské vlády a veřejně řekl, že by rád, aby služba Apple Pay v Číně byla funkční co nejdříve.

Vstup pro Apple Pay na čínský trh nemusí být lehký. Ačkoliv trh elektronických plateb rychle roste, tak v Číně je monopolně ovládán státní společností UnionPay provozující platby přes kreditní a debetní platby. Na trh by rády vstoupily i společnosti MasterCard a Visa.

V soukromém sektoru je u elektronických plateb dominantním hráčem Alipay, který provozuje Alibaba Group Holding. Významným hráčem je rovněž Tenpay, který je provozován Tencent Holdings. Alipay ve 2Q ovládal 45 %, zatímco Tenpay téměř 19 % podle údajů výzkumné společnosti Analysys.

Společnost Apple mohla mít zájem na spolupráci s některými partnery. Loni CEO Alibaba Jack Ma oznámil, že se zajímal o spolupráci s Applem ohledně finančních plateb.

Zdroj: Wall Street Journal


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE