Slábnoucí euro pomáhá akciím

27.11.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní obchodní den začal v Evropě v červených číslech. Německý index DAX otevřel na hodnotě 11.318 bodů. Během dopoledního obchodování však umazal veškeré svoje ztráty a celý den osciloval kolem nuly. Hlavním růstovým faktorem byly spekulace, které se týkaly intervence ECB. Ty také vedly k oslabení eura až na hodnotu 1,05 EUR/USD. Oslabování eura velmi pomáhá evropským exportérům, zejména pak v automobilovém a strojním sektoru.

Kvůli právě probíhajícímu Black Friday bude v zámoří zkráceno dnešní obchodování do 19:00 našeho času. Investoři utrácejí své finance nikoliv na akciovém trhu ale u obchodníků v nákupních centrech, kde právě probíhá předvánoční vlna výprodejů. S tím souvisí i dnešní zobchodované objemy na akciových indexech, které jsou zhruba třetinu pod obvyklými hodnotami. Hlavní americké indexy se po otevření trhu pohybují na mírně nižších úrovních: Dow Jones -0,39 % na 17.733 bodů, S&P 500 -0,28 % na 2.082 bodů a Nasdaq -0,23 % na 4.669 bodů.

V příštím týdnu se bude konat zasedání ECB, kde se bude projednávat snižování depozitních sazeb a další zintenzivnění QE. Dle mého názoru zásah ECB povede k dalším nárůstům na kapitálových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE