BHP Billiton plánuje zvýšit produkci mědi při poklesu nákladů na těžbu

01.12.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Těžař komodit BHP Billiton (BHP) dnes oznámil, že očekává pokles nákladů na těžbu mědi a v reakci plánuje v dlouhém období zvýšit produkci. CEO společnosti Daniel Malchuk zůstává v dlouhém období na poptávku po mědi optimistou.

Náklady na produkci by měly ve finančním roce 2017 klesnout až na 1,08 dolaru za libru, zatímco společnost očekává v roce 2016 1,21 dolaru za libru. Finanční rok 2017 končí v červnu roku 2016. Daniel Malchuk dále uvedl, že očekává v roce 2016 produkci mědi na úrovni 1,5 mil. tun, což je pokles oproti roku 2015 ve výši 1,7 mil. tun.

Podle Malchuka klesající investice v sektoru, absence nových projektů a očekávaný růst poptávky v Číně způsobí, že nabídka v dlouhém období zaznamenává své limity. Bude proto potřebná dodatečná produkce mědi a pravděpodobně se to může stát později v tomto desetiletí nebo začátkem příštího.

V listopadu ceny mědi klesly o 10 % a jen za letošní rok jsou níže o 27 %. Řada dolů podle Malchuka budou provozovány desítky let. Tím není důležité, jaké jsou ceny mědi dnes nebo za šest měsíců. Záleží na tom, jaké ceny budou za deset nebo dvacet let, uzavřel CEO společnosti.

Zdroj: Reuters


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE