Společnost ČEZ začala kontrolovat kvůli svárům i elektrárnu Temelín

07.12.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Deník Hospodářské noviny zveřejnil rozhovor se šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. V rozhovoru se Drábová vyjádřila, že je na ČEZ „opravdu naštvaná“ kvůli systému kontroly v elektrárně Dukovany, ve kterém aktuálně probíhají odstávky kvůli kontrole svárů.

Drábová uvedla, že se i v Temelíně našlo několik neprůkazných snímků, nicméně není nutnost odstavovat. Našlo se několik neprůkazných snímků na potrubí, které ale lze přerentgenovat, nebo nejsou tak významné. Přerentgenování může počkat na řádnou odstávku. Drábová dále řekla: „Takový je prozatímní stav, uvidíme, až bude kontrola hotova“.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž řekl, že revize v Temelíně nedělá chomutovská společnost Tediko, která odevzdávala špatnou dokumentaci v Dukovanech. Temelín má rovněž lepší systém revizí, protože sváry kontrolují i ultrazvukem.

Jaderné elektrárny musí vést podrobný přehled o technickém stavu a právě v dokumentaci v Dukovanech se našly významné nesrovnalosti. Konkrétně šlo o snímky, které byly rozmazané nebo potvrzovaly netěsnost. Navzdory tomu snímky byly orazítkovány jako bezchybné.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš oznámil, že pravděpodobně změní způsob údržby a větší část práce převede z externích firem na samotnou společnost ČEZ.

V současné době v Dukovanech jsou odstaveny tři ze čtyř bloků. Prvnímu bloku končí licence na provoz a ČEZ potřebuje licenci prodloužit. Drábová uvedla, že licenci ČEZ získá, nicméně důležité bude za jakých podmínek. Jedna z podmínek bude změna dodavatelského systému.

Zdroj: Hospodářské noviny


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE