Polská burza roste díky mBank (+7 %), Tauronu (+6,6 %) a Alior Bank (+5,2 %)

10.12.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Index WIG 30 posiluje o 1,3 % na 2012,84 b...

...

Nejvýrazněji posilují akcie polské mBank (MBK; +7,0 %) a Alior Bank (ALR; +5,2 %) po zprávě magazínu Puls, podle kterého polská vláda zamýšlí odložení či zmírnění zákonu, kterým se má přenést část nákladů na konverzi polských úvěrů denominovaných ve švýcarských francích do zlotých na bankovní sektor. Podle magazínu má nová polská vláda odlišené priority pro bankovní sektor, připravuje totiž nový zákon o jeho zdanění a kapitálových požadavcích. Magazín Puls Biznesu informace údajně získal od zdrojů blízkých ministerstva financí a prezidentské kanceláře.

Na silný 9% růst dnes navazují akcie elektrárenské společnosti Tauron (TPE; +6,6 %), přesto od začátku roku odepisuje přes 40 %. Důvodem nynějšího růstu je včera oznámený plán úspor nového generálního ředitele, který počítá s dosažením úspor ve výši 1 mld. PLN do roku 2018. Společnost také přehodnotí a případně vzdá některé své investiční projekty.

Rostou také akcie společnosti Energa (ENG; +5,1 %), které dnes analytici Societe Generale snížili cílovou cenu o třetinu na 14,8 PLN při stávajícím nákupním doporučení. Investoři společnosti, jejíž akcie od začátku roku spadly na polovinu své hodnoty, jsou podle analytiků vystrašení z možnosti, že by nová vláda mohla využít své 51% majority a přinutit společnost ke stavbě elektrárny v oblasti Ostroleka. Kvůli tomu by dokonce Energa možná musela přestat vyplácet dividendu. Negativní vliv na dividendu by mohlo podle analýzy mít také případné angažmá elektrárenské společnosti v záchraně polského uhelného sektoru. Růstový potenciál analytici vidí v případě ustoupení od realizace projektu případně realizace s dalším partnerem, který by nesl část nákladů. Polská vláda podle analytiků také potřebuje dividendy pro svůj sociální program.

Index WIG 30 +1,3 % na 2012,84 b.
Nejsilnější akcie Změna Nejslabší akcie Změna
mBank (MBK) +7,0 % Eurocash (EUR) -5,8 %
Tauron (TPE) +6,6 % PKP Cargo (PKP) -1,6 %
Alior Bank (ALR) +5,2 % Cyfrowy Polsat (CPS) -1,5 %
Energa (ENG) +5,1 % Grupa Lotos (LTS) -1,4 %
PGE (PGE) +3,5 % Synthos (SNS) -1,4 %

 

Zdroj: Bloomberg


Jan Tománek
Fio banka, a.s.

Autor článku

Tománek Jan

Články ze sekce: INVESTICE