Pravidelný týdenní komentář k trhu

18.12.2015 | , J & T
INVESTICE


Událostí číslo jedna uplynulého týdne bylo zasedání amerického Fedu. Dle očekávání došlo ke zvýšení úrokových sazeb o 25 b.b. a následný komentář vyzněl dostatečně holubičím tónem. Centrální banka uvedla, že bude v dalším rozhodování postupovat velice rozvážně a zváží všechny vytyčené cíle. Současně Fed uvedl, že svou rozvahu bude zmenšovat rovněž velmi pozvolně a až tehdy, až bude ujištěn o dobrém stavu a budoucím vývoji domácí ekonomiky. Naplnění očekávání bylo akciovým trhem přijato nejprve pozitivně, ale ve čtvrtek a pátek došlo k umazání předešlých zisků. Domácí index PX zakončil týden na 927 bodech, což znamenalo růst o 0,4 % t/t.   
   
Z domácích informací jsme sledovali. CETIN na svých stránkách uvedl, že byl již proveden zápis do obchodního rejstříku k datu 11.12.2015. To znamená, že protiplnění v procesu vytěsnění minorit bude provedeno do 11.1.2016. CETIN bude rovněž vyřazen z obchodování na BCPP k 4.1.2016, tedy poslední obchodní den bude 30.12.2015. Titul zakončil týden na 179,8 Kč (+4,0 % t/t).
 
O2 CR oznámilo, že úspěšně refinancovalo svůj stávající dluh a využilo podmínek na trhu, aby navýšilo své zadlužení na 12 mld. Kč (původní dluh 7 mld. Kč). Nová kreditní linka je na 5 let a bude mimo jiné využita i na schválený zpětný odkup akcií. Bohužel nebyly zveřejněny podmínky nového dluhu. Akcie zakončila páteční seanci na 239 Kč (-4,5 % t/t).
 
Podle finančního ředitele společnosti Jiřího Šperla by Komerční Banka mohla v tomto roce rozpustit rezervu ve výši 410 mil. Kč (11 Kč na akcii), kterou vytvořila ve 2Q v souvislosti s platbou do nového fondu na záchranu bank. Prezident Zeman podepsal příslušný zákon tento týden v úterý a v platnost zřejmě vstoupí až v příštím roce, první splátka do fondu by se tak mohla posunout do příštího roku. K naplnění fondu zřejmě dojde prostřednictvím 9 ročních splátek. Od příštího roku by platby do fondu na záchranu bank mělo kompenzovat snížení příspěvku do fondu pojištění vkladů, takže celkové náklady zůstanou víceméně nezměněny. Rozpuštění rezervy v tomto roce může mít pozitivní dopad do výše dividendy, která by měla být 80 - 100 % čistého zisku. Titul zakončil páteční obchodování na 4798 Kč (-1,0 % t/t).
 
Nejvíce klesající akcií uplynulého týdne byla O2 CR (-4,5 %; 239 Kč). Společnost oznámila úspěšné refinancování předešlého dluhu a zároveň jeho navýšení na 12 ze 7 mld. Kč. Potenciálně se někteří investoři mohou obávat, že nedošlo k navýšení na 15 mld. Kč, což bylo dříve avizováno. My daný názor nesdílíme. Samozřejmě se může jednat jen o technickou korekci předchozího růstu titulu. Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla CME (+13,3 %; 66,2 Kč). Investor TCS Capital Management, jenž je po Time Warner druhým největším akcionářem CME, nakoupil ve druhé polovině předminulého týdne cca 1,08 mil. ks akcií CME za průměrnou cenu 2,34 USD/akcie. TCS nyní drží ve firmě cca 11% podíl. Navyšování pozice významnými akcionáři je trhem většinou bráno pozitivně vzhledem k poukázané důvěře ve společnost.
 
Příští sváteční týden bude ve znamení zřejmě nižší likvidity a vyšší volatility. Počet obchodních dní bude snížen o dny volna spojené s vánočními svátky (čtvrtek a pátek). Jen pro USA upozorníme, že se obchoduje ještě na štědrý den do 13:00. Očekáváme, že investoři budou dolaďovat svá portfolia před koncem roku a odhadovat dopad zveřejněných zpráv z Fedu. Nečekáme však žádný výrazný trend.
 
Z makroekonomického výhledu se pro příští týden v USA zaměříme na úterní finální revizi HDP za 3Q15 (oček. +1,9 po +2,1 % q/q), ve středu na objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. -0,6 po +2,9 % m/m) a spotřebitelskou důvěru univerzity Michigan (oček. 92 po 91,8 bodu m/m).
 
 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE