Úvod týdne bez výraznější aktivity

28.12.2015 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní obchodní seance se stále nese ve svátečním duchu. Zobchodovaný objem je na třetinové úrovni oproti běžným hodnotám. Výraznějších pohybů se dnes burzovní parkety také nedočkaly. Německý index DAX se krátce po otevření zámořských trhů drží u 10.700 bodů a odepisuje 0,5 %. Většina akcií se pohybuje v rozpětí jednoho procenta od středečního závěru. Pouze akcie společností RWE (11,7 EUR; -2,5 %) a ThyssenKrupp (18,5 EUR; -1,8 %) odepisují více než procento při absenci kurzotvorné zprávy. Pravděpodobně se tak jedná o korekci nárůstů z minulého týdne.

Také zámořské trhy se drží lehce v červených číslech a stěžejní index S&P 500 odepisuje krátce po otevření 0,3 % a obchoduje se u 2.055 bodů. V čele poklesů jsou především komoditní společnosti, které jsou ovlivněny dalším poklesem na cenách základních surovin. Americká lehká ropa se dnes obchoduje u 37 USD a odepisuje tak 3 %. Výraznější pokles zaznamenává také stříbro, jehož cena klesá o 2 % a obchoduje se u 14 USD. Tyto poklesy jsou pravděpodobně dány horšími makrodaty z Číny, kde v noci na dnešek index Shanghai Composite odepsal 2,5 %.

Včetně zkrácené silvestrovské seance zbývají v Evropě do konce roku tři obchodní dny. Vzhledem k absenci významnějších makrodat a kurzotvorných zpráv neočekávám, že se obchodní aktivita ještě stihne zvednout. Případná sázka na lednový efekt se mi ale při současných úrovních trhů zdá jako velmi zajímavá příležitost.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE