Společnost KaloBios vyhlásila bankrot

30.12.2015 | , Fio banka
INVESTICE


Biotechnologická firma KaloBios vyhlásila několik dní po zatčení svého CEO bankrot. Zpráva přišla krátce poté, co burza Nasdaq oznámila...

...stažení akcií z trhu k 25.2.2015 pro nezveřejnění čtvrtletních výsledků hospodaření za kvartál končící 30. září.

Společnost KaloBios se dostala do povědomí investorů na konci listopadu, kdy akcie společnosti, která se již tehdy nacházela na pokraji bankrotu, začal ve velkém nakupovat Martin Shkreli, který se díky tomu stal majoritním vlastníkem společnosti. Shkreli před tím zastával obdobnou pozici v nechvalně proslulé společnosti Turing Pharmaceuticals, která pod jeho vedením nakoupila práva na přípravek Darapim využívaný k léčbě toxoplazmózy a parazitických infekcí. Tento produkt následně společnost zdražila z původních 13,5 USD za tabletu na 750 USD za tabletu. Poté co se tato zpráva dostala do médií, vyvolala nevoli napříč společností.

Na vlně zprávy o vstupu nového investora akcie společnosti KaloBios (KBIO) prudce rostly a na denní bázi si připisovaly zisky v řádech stovek procent (viz graf níže). Tržní kapitalizace společnosti se takto za týden dostala z řádu jednotek milionů USD až nad 150 mil. USD (za 10 dní vzrostla tržní kapitalizace společnosti více než 40x).

Poté co Martin Shkreli převzal nad společností kontrolu, sám sebe také jmenoval do pozice CEO a do ostatních vrcholných postů dosadil známé tváře ze společnosti Turing. Po prudkém růstu se mezi investory začalo nacházet stále více hlasů, které poukazovaly na neadekvátní ocenění společnosti a někteří z nich začaly akcie společnosti shortovat. Na to Shkreli reagoval tím, že přestal své akcie společnosti půjčovat, čímž výrazně zkomplikoval možnosti spekulace na jejich pokles. To vytvořilo podporu pro další růst akcií společnosti. Následně společnost našla investora, který byl ochoten poskytnout 8,2 mil. USD za 280 tis. akcií společnosti.

Bublina splaskla až se zatčením Martina Shkreliho 17.prosince. Ten byl americkými úřady obviněn z provozování tzv. ponziho schématu v letech 2006-2011, kdy vedl dva hedgeové fondy a farmaceutickou společnost.

Akciím společnosti KaloBios (KBIO) bylo  pozastaveno obchodování na úrovni 23,59 USD. Je otázkou, jakým způsobem se celá situace nakonec vyřeší, v současné době však vše naznačuje tomu, že akcionáři společnosti budou nuceni většinu své investice odepsat.

Zdroj: The Wall Street Journal, Financial Times, Bloomberg


Tomáš Spousta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Spousta Tomáš

Články ze sekce: INVESTICE