I přes oživující dolar zlato stále nachází nabídky

06.01.2016 | , saxo247
INVESTICE


Ceny zlata rostou díky tomu, že manažeři fondů znovu zvažují rekordní krátké pozice Výnosy částečně maskuje rostoucí USD, viditelnější proti euru Indexy komodit by od příštího pátku měly opět nacházet rovnováhu   Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank Zlato zahájilo rok 2016 útokem na vyšší ceny, zejména v eurech. Nabídky z bezpečných přístavů a...

  • Ceny zlata rostou díky tomu, že manažeři fondů znovu zvažují rekordní krátké pozice
  • Výnosy částečně maskuje rostoucí USD, viditelnější proti euru
  • Indexy komodit by od příštího pátku měly opět nacházet rovnováhu

 

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Zlato zahájilo rok 2016 útokem na vyšší ceny, zejména v eurech. Nabídky z bezpečných přístavů a nižší výnosy z dluhopisů spojené s napětím na Blízkém Východě společně s čínskými problémy a devalvací juanu pomohly přilákat kupce (a to nejen z hedgeových fondů, které do začátku roku vstoupily s rekordní krátkou pozicí).

Posun ceny o 20 dolarů nahoru během prvních dnů obchodování v letošním roce možná nezní nijak zajímavě, ale vezmeme-li v úvahu silnější dolar – v tuto chvíli je USD o 1 % nad eurem – jde o značný růst. Kromě toho dosáhl XAUEUR hodnoty 1 006 euro/unci poté, co rok 2015 končil na 977 euro/unci.

Poptávka po bezpečných útočištích se už mnohokrát ukázala jako krátkodobá a řada investorů i nadále váhá, zda se do nich pouštět. V kratším období bude klíčová prognóza pro komodity obecně a XAUUSD zvláště, stejně jako trajektorie krátkodobých úrokových sazeb.

Z technického hlediska se zlato od listopadu obchodovalo rovnoměrně a další úroveň rezistence je na 1 088 USD/unci před první důležitou hranicí 1 102 USD/unci.

\"hn1\"

Většina nákupů, které jsme zatím zaznamenali, zatím vychází od hedgeových fondů snižujících rekordně krátkou pozici z 29. prosince. Ty v tomto týdnu vyskočily rekordně o téměř dvě třetiny hlavně díky tomu, že dlouhé pozice se po zotavení trhu v návaznosti na jednání FOMC stáhly.

\"hn2\"

Investoři obchodující se zlatem prostřednictvím ETP byli v posledních týdnech čistými prodejci a celková držba zlata se na začátku tohoto roku pohybovala těsně nad šestiletým minimem.

Jakákoli změna v přístupu v tuto chvíli povede ke značnému – zejména ve výše zmíněných fondech – podinvestování, avšak zatím jsme nezaznamenali větší snižování nebo výraznou změnu nálady.

\"hn3\"

V pátek začne návrat k rovnovážnému stavu

Tento pátek začne každoroční rebalancování indexových fondů, jako jsou S&P GSCI a komoditní index Bloomberg, které bude probíhat po dalších pět úředních dní. Vzhledem k tomu, že v těchto dvou indexech jsou vázány miliardy dolarů z fondů, každoroční rebalancování láká pozornost trhu, zejména pokud jde o menší komodity.

Index S&P GSCI zvýší držbu zlata z 3,194 % na 3,245 %, zatímco Bloomberg CI se sníží z 11,90 % na 11,38 %. V  základě povedou tyto změny k částečnému čistému prodeji zlata, ale zřejmě ne v takové míře, aby to mělo nějaký dopad na trh (kromě skutečnosti, že se o tom bude mluvit).

 

O autorovi:

Ole Hansen je odborníkem na obchodování s využitím všech druhů investičních nástrojů. Může se pochlubit více než dvacetiletou zkušeností v oboru investic a obchodování. Do Saxo Bank přišel v roce 2008 a stal se součástí jejího strategického a analytického týmu jako vedoucí strategie komodit. Před příchodem do Saxo Bank Ole Hansen 15 let pracoval v Londýně, kde byl zodpovědný za chod obchodního výkonného týmu pro multi-asset Futures a Forex hedgeové fondy. V současné době se soustředí především na vývoj komodit. Jeho týdenní zpráva na téma komodity je pravidelně publikována na online bázi a v tištěných médiích po celém světě.

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE