ČNB prodlužuje trvání intervencí

04.02.2016 | , Cyrrus
INVESTICE


Po dnešním zasedání bankovní rady České národní banky bylo oznámeno ponechání úrokových sazeb na stávajících úrovních (dle očekávání) a začalo se hovořit také o tom, že devizové intervence budou pravděpodobně ukončeny až v 1H 2017. Došlo tedy ke změně oproti dříve uváděnému konci roku 2016.

Na začátku dnešního obchodování se jevila situace na evropském akciovém trhu pozitivně. Ráno byly umazány takřka veškeré včerejší ztráty, k čemuž ovšem došlo bez výraznějších kurzotvorných zpráv. Před otevřením evropského trhu zveřejnily své výsledky hospodaření významné firmy v čele s například automobilkou Daimler (rekordní výsledky, ovšem opatrný výhled do roku 2016 způsobil aktuální pokles akcií o 5 % na úroveň kolem 60 EUR). Naopak nová data od ING (lepší než očekávané výsledky a navýšení dividendy) investory této nizozemské banky potěšily, což mělo za následek až 8% posílení jejích akcií.

Výrazný pohyb zaznamenal kurz eura vůči americkému dolaru, který se z hodnot kolem 1,08 EUR/USD posunul až na 1,12 EUR/USD. Za poklesem dolaru stojí predikce o pozvolnějším než dříve očekávaném zvyšování úrokových sazeb.

Obchodování na amerických burzách začalo také v červených číslech (pravděpodobně způsobených negativním vývojem obchodování v Evropě), ale na druhou stranu jsou poklesy daleko mírnější (-0,4 % na S&P 500 a -0,8 % na technologickém NASDAQ 100).

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE