Souhrn dění na světových trzích v měsíci březnu

01.04.2005 | , Proventus Finance
INVESTICE


  Po únorových úspěších nastal v březnu na světových akciových trzích útlum, za kterým stojí především vysoké ceny ropy a zvýšené obavy o inflaci ve Spojených státech. Americké akciové trhy reagovaly výrazným poklesem na zvýšení...

a ... základní úrokové sazby, při kterém se otevřeně hovořilo o hrozbě vyšší inlace a možném rychlejším zvyšováním sazeb. Dow Jones Industrial se během třetího měsíce roku 2005 propadl o 2,44 % a podobně dopadl se ztrátou 2,56 % Nasdaq Composite. Reletivně nejlépe dopadl S&P 500, který přišel o 1,91 % své hodnoty.

 

Zprávy z USA

 

 

Makročísla

Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí činil 3,8%, což je stejná hodnota, jaká byla oznámena před měsícem. Finalní číslo je nižší, než ekonomové očekávali, neboť ti předpovídali nárůst o 4%. Index osobních spotřebitelských výdajů byl revidován na roční hodnotu 1,7%.

Americká centrální banka rozhodla o očekávaném zvýšení úrokových sazeb na 2,75 %. Investoři nebyli ani tak zaskočeni zvýšením sazeb o čtvrt procentního bodu, ale spíše prohlášením, které zvýšení sazeb provázelo. Komise FOMC řekla doslova: „Inflační tlaky se v posledních měsících zvýšily a cenové tlaky jsou více patrné.“ I z dalších slov komisařů vyplynulo, že Fed se nyní již nebude zdráhat zvyšovat úrokové sazby možná i ve větší míře než doposud.

Index spotřebitelských cen v USA vzrostl v únoru o 0,4% a to zejména díky energetickým nákladům a vyšším cenám bydlení a zdravotní péče. Po odečtení cen potravin a energií činila jádrová inflace 0,3%. Nárůsty obou indexů jsou o 0,1 procentního bodu vyšší, než ekonomové očekávali. Za poslední rok vzrostl CPI o 3%, zatímco jádrový CPI o 2,4%.

Nárůst v cenách energií přispěl nejvíce k růstu amerického indexu cen průmyslových výrobců o 0,4%. Po odečtení cen potravin a energií činil nárůst pouze 0,1%. Ekonomové očekávali nárůst PPI o 0,3% a jádrového PPI o 0,1%. V minulém roce vzrostl PPI o 4,7% a jádrový PPI o 2,8%, což je nejvyšší růst za více jak 9 let.

Index vedoucích indikátorů americké ekonomiky v měsíci únoru vzrostl o 0,1%. Což je oproti lednovému poklesu o 0,3 % poměrně příznivý vývoj, který však byl ekonomy očekáván. Přesně polovina z deseti vedoucích indikátorů zaznamenala pozitivní vývoj. Počet nově započatých staveb vzrostl v únoru o 0,5% na sezónně očištěnou hodnotu 2,195 milionů, což je nejvyšší hodnota za posledních 21 let. Počet jednorodinných domů vzrostl o 0,3%. Ekonomové očekávali hodnotu 2,08 milionů. Počet stavebních povolení klesl o 2,7% na 2,074 milionů.

Federální rozpočet spojených států se v únoru dostal do rekordního deficitu 113,9 miliard dolarů. Příjmy oproti stejnému měsíci minulého roku sice vzrostly o 8,8 %, ale výdaje se zvýšily o 12,2 % na 214,8 miliard. Takto vysoký deficit byl poměrně očekáván. Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) před týdnem zveřejnil odhad salda -115 miliard. Deficit za první dva měsíce roku 2005 dosahuje 223,4 miliard dolarů, což je o 5,1 miliard méně než před rokem. Za celý rok 2005 by měl federální rozpočet podle odhadů CBO dosáhnout záporného salda 394 miliard.

Deficit bilance zboží a služeb Spojených států se v lednu  rozšířil o 4,5 % na sezónně očištěných 58,3 miliard dolarů, což je druhý  nejvyšší zaznamenaný deficit vůbec.  Importy do USA vzrostly v prvním měsíci roku o 1,9 % na rekordních 159,1 miliard, zatímco exporty vzrostly pouze o 0,4 % na rovněž rekordní hodnotu 100,8 miliardy.Ekonomové před zveřejněním předpokládali,  že se deficit výkonové bilance zvýší jen lehce na 56,5 miliard. Pozitivní je alespoň revize prosincové hodnoty z 56,4 na 55,7 miliardy.

Americká spotřebitelská důvěra klesla v březnu již druhý měsíc za sebou. Index spotřebitelské důvěry klesl z únorové hodnoty 104,4 na 102,4. Ekonomové očekávali hodnotu 103,0. Index současné situace klesl z 116,8 na 115,6, zatímco index očekávání se snížil z 96,1 na 93,7.

Podle zprávy Ministerstva práce USA vytvořila americká ekonomika během února 262 000 nových pracovních míst. Jedná se o největší nárůst ukazatele od října. Ekonomové těsně před oznámením očekávali nárůst „pouze“ o 221 000 míst. Nezaměstnanost vzrostla o 0,2 procentního bodu na 5,4 %. Ekonomové předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane oproti lednu nezměněna. Průměrná hodinová mzda zůstává 15,90 dolarů, stejně jako průměrná délka pracovního týdne 33,7 hodin.

Nárůst produktivity práce v americké ekonomice byl ve čtvrtém čtvrtletí silnější, než se dříve odhadovalo. Produktivita byla revidována z 0,8% na 2,1%, přičemž ekonomové očekávali hodnotu 1,4%.

 

Další významné události

Zisk společnosti Oracle ve třetím fiskálním čtvrtletí oproti stejnému období před rokem klesnul, ale tržby vzrostly o 18 %. Zisky však byly sníženy náklady na akvizici softwarové společnosti PeopleSoft, která se odehrála v lednu. Oracle tedy vydělal 10 centů na akcii (měřeno na bázi GAAP) při tržbách 2,9 miliard dolarů. Zvýšen byl odhad za fiskální rok 2005 z původních 62 na 64 – 65 centů na akcii. Ve stejné době, kdy byly ohlášeny výsledky, přišla i zpráva o akvizici společnosti Retek. Za tu Oracle zaplatí přibližně 670 milonů dolarů (11,25 dolaru za jednu akcii), čímž definitivně předčil konkurenční nabídky německé společnosti SAP.

General Electric zvýšil výhled zisk v prvním čtvrtletí z pásma 36-37 centů na 37-38 centů na akcii. Průmyslový, finanční a mediální konglomerát také potvrdil výhled zisku na celý rok v pásmu 1,76-1,83 dolarů na akcii.

Firma Adobe Systems sdělila, že čistý zisk za první fiskální čtvrtletí vzrostl o 23,5% a dosáhl hodnoty 151,9 milionů dolarů, tedy 60 centů na akcii. Tržby vzrostly meziročně o 11,7% na 472,9 milionů dolarů a to zejména díky solidní spotřebitelské poptávce. Bez započtení jednorázových položek by Adobe vydělal 53 centů na akcii, přičemž analytici očekávali zisk 50 centů na akcii při tržbách 426,3 milionů dolarů. Adobe zároveň zvýšil výhled na současné druhé fiskální čtvrtletí a sdělil, že správní rada odsouhlasila štěpení akcií v poměru 2:1.

Společnost Morgan Stanley ohlásila čistý zisk za první čtvrtletí ve výši 1,47 miliardy dolarů, což je 1,35 dolarů na akcii a znamená to meziroční nárůst o 20%. Analytici očekávali, že tato investiční banka vydělá 1,16 dolarů na akcii. Tržby vzrostly meziročně o 10% a dosáhly hodnoty 6,8 miliardy dolarů.

Společnost Goldman Sachs oznámila čistý zisk za první čtvrtletí v hodnotě 1,51 miliardy dolarů, což je 2,94 dolarů na akcii a znamená to meziroční nárůst o 17%. Očekávalo se, že newyorská investiční banka oznámí zisk 2,24 dolarů na akcii. Tržby vzrostly meziročně o 26% a dosáhly hodnoty 9,96 miliardy dolarů.

Dobrých výsledků ve svém třetím fiskálním čtvrtletí dosáhla i zásilková společnost FedEx. Její zisk za toto období činí 1,03 dolaru na akcii, o 5 centů více, než se čekalo. Ve čtvrtém čtvrtletí by se zisk FedExu měl pohybovat mezi 1,40 a 1,50 na akcii.

Společnost Yahoo sdělila, že její správní rada odsouhlasila zpětný nákup akcií v hodnotě 3 miliardy dolarů v nejbližších pěti letech. Internetová společnost plánuje financovat tento program z pracovního kapitálu. Yahoo má v současnosti vydáno 1,4 miliardy běžných akcií.

Společnost Warner Music, která se v březnu 2004 oddělila od giganta Time Warner pravděpodobně brzy vstoupí na burzu jako samostatný subjekt. Dnes totiž zažádal americkou Komisi pro cenné papíry o schválení žádosti o IPO. Po schválení veřejné nabídky akcií by se měly tyto papíry obchodovat buď na NYSE nebo na Nasdaqu. Koordinátory IPO společnosti, která v posledním čtvrtletí dosáhla zisku 36 milionů dolarů při tržbách 1, 088 miliardy, budou Goldman Sachs a Morgan Stanley.

Konglomerát General Electric zvýšil výhled zisk v prvním čtvrtletí z pásma 36-37 centů na 37-38 centů na akcii. Průmyslový, finanční a mediální konglomerát také potvrdil výhled zisku na celý rok v pásmu 1,76-1,83 dolarů na akcii.

Hyundai Motor Co. ohlásila, že plánuje nabízet produkty XM Satellite Radio jako standardní výbavu v amerických vozech. XM je lídrem na trhu digitálních rádii s 3,2 miliony uživately, což je třiktát více, než má konkurent Sirius. Hlavním důvodem je partnerství s General Motors Corp.

Britský telekomunikační gigant Vodafone odkoupí od společnosti Canada’s Telesystem 79% podíl na rumunském operátorovi MobiFon a 100% akcií českého Oskar Mobilu. Celková suma, kterou Vodafone za nadějné společnosti zaplatí, by se měla pohybovat okolo 4,4 miliardy dolarů. Celkem 3,5 miliardy dolarů by mělo být splaceno v hotovosti, dalších 900 milionů pak tvoří převzatý dluh. Velké nákupy by neměly ohrozit současný program Vodafone na zpětný odkup akcií kótovaných na burze v Londýně. Uzavření dohody pravděpodobně nijak nepoškodí ani rating společnosti. Očekává se, že přínos v podobě vyšších zisků by měl pro britskou společnost nastat již v prvním roce vlády nad Oskarem a MobiFon.

Společnost Boeing sdělila, že požadovala a obdržela rezignaci svého šéfa Harry Stoneciphera, která následovala po vyšetřování, které se týkalo jeho vztahu s další vysokou představitelkou firmy. Společnost jmenovala současného CFO Jamese Bella dočasným CEO. Správní rada se domnívá, že na základě faktů, které byly zveřejněny by byla ovlivněna schopnost Stoneciphera vést společnost.

 

 

Devizové a komoditní trhy

Ceny ropy v březnu dosáhly rekordních hodnot a i když v posledních dnech mírně klesaly, je jejich nárůst o téměř 8 % pro akciové trhy alarmující. Ještě prudčeji vzrostly ceny zemního plynu – o 14 %. Naopak mírný pokles zaznamenaly ceny drahých kovů, které reagovaly na posilování dolaru.

Americká měna posílila vůči britské libře i euru o více než 1,5 %. Oproti japonskému jenu dosáhla růstu dokonce o 2,5 %. Za posilováním dolaru stoji především vyšší očekávaná inflace a tím pádem rychlejší růst úrokových sazeb.

 

 

 

Zprávy ze světa

 

            Japonská vláda neočekávaně přehodnotila růst hrubého domácího produktu za poslední čtvrtletí loňského roku. Zatímco původní údaje hovořily o poklesu HDP o 0,1 %, revize ukázala, že japonská ekonomika naopak o 0,1 % vzrostla. Anualizovaná míra růstu pak za toto období činí 0,5 %. Ekonomové naopak očekávali, že propad HDP bude revidován ještě více směrem dolů. Předpokládaný anualizovaný pokles HDP se před zveřejněním této zprávy pohyboval okolo 0,6 %.

             Ifo Institute sdělil, že index obchodního klimatu klesl v březnu z únorové revidované hodnoty 95,4 na 94. Ekonomové očekávali, že tento index, který je bedlivě sledován jako potenciální indikátor vývoje německého HDP, vzroste na 95,5.

Hrubý domácí produkt Velké Británie vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí o 0,7%, což je nezměněná hodnota oproti předchozím údajům. Za celý rok 2004 pak vzrostl HDP o 2,9%.

Bank Of England ponechala podle očekávání klíčovou úrokovou sazbu beze změny na 4,75%. Investoři budou bedlivě sledovat zápis tohoto zasedání, který bude zveřejněn 23.března, aby zjistily, kdy dojde k dalšímu zvýšení sazeb. Očekávání pro nárůst úrokových sazeb v druhém čtvrtletí rostou.

Průmyslová produkce Francie bez zahrnutí konstrukcí expandovala během ledna o 0,2 %. V anualizovaném vyjádření pak produkce vzrostla o 2,3 %, čímž lehce předstihla odhady ekonomů.

Ještě příznivější byla zpráva o růstu průmyslové produkce Německa. Posílení výroby o 3,1 % meziměsíčně a 3,5 % meziročně by mohlo být jedním z důvodů vedoucích ke zvýšení úrokových sazeb v eurozóně.

 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE