Týden ve znamení ochlazení

05.02.2016 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnes je napříč evropskými i americkými trhy patrné oddechnutí po týdenní mírné korekci. Evropské trhy během posledního týdne oslabily nejvíce za posledních šest měsíců. Německý index DAX se dnes po včerejší korekci pohybuje v úzkém pásu okolo 9.400 bodů. Tato situace tak otevírá zajímavé možnosti pro vstup do tohoto indexu, a to hlavně díky tomu, že se z fundamentálního hlediska nic zásadního nezměnilo a velké investiční banky tak dále potvrzují své celoroční výhledy počítající s růstem indexu DAX až k 11.600 bodům. To znamená 23% růstový potenciál.

Z amerického trhu práce vypluly na povrch informace o mírném zhoršení situace. Přes očekávaný přírůstek 190 tisíc pracovních míst jich bylo za leden vytvořeno pouze 151 tisíc. Navzdory tomu míra nezaměstnanosti klesla o 0.1 % na 4.9 %, přičemž analytici očekávali stagnaci na 5 %.

Během odpoledne byly zveřejněny výsledky hospodaření za první fiskální kvartál největšího amerického zpracovatele masa, firmy Tyson Foods. Díky nižším nákladům a zvýšením celoročního výhledu reaguje akcie 12 % růstem na 58,4 USD.

Na komoditním trhu dnes ropa odepisuje včerejší zisky, přičemž americká lehká ropa WTI se pohybuje okolo hranice 31 USD za barel. Přebytek ropy tak dále tlačí cenu černého zlata směrem dolů. Navzdory tomu nemyslíme, že cena pod 35 USD je nový normál a očekáváme do konce roku pohyb v pásmu kolem 40 - 50 USD za barel.

Následující týden se očekává klidnější obchodování z důvody přerušeného obchodování v Číně, kde budou probíhat oslavy začátku lunárního roku. Předpokládané snížení volatility by mohlo mít pozitivní vliv i na evropské trhy.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE