Americké trhy prohlubují ztráty, přičemž ztráty dohání i ropa

05.02.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Index Dow Jones Industrial Average -1,29 % na 16204,56 b.
Index S&P 500 -2,01 % na 1876,98 b.
Index Nasdaq Composite -3,25 % na 4363,144 b.

Americké trhy dnes začaly obchodovat se ztrátou, nicméně v průběhu obchodování se ztráty pouze zvyšují. V posledních dvou hodinách se do červených čísel propadla i ropa, která dnešním ztrátám vzdorovala. V komoditním sektoru klesají téměř všechny kovy až na zlato a stříbro.

Posílení amerického dolaru po reportu z trhu práce lze interpretovat jako vnímání pozitivních dat z trhu práce, nicméně je možné, že se řada investorů obává zvyšování úrokových sazeb, které by odčerpaly část globální likvidity. Stimul od Bank of Japan se vyčerpal v řádech dnů a stimul od ECB je prozatím v nedohlednu.

Počet ropných vrtů podle dat společnosti Baker Hughes v USA klesl o 31, což je relativně vysoké číslo, nicméně cena ropy reagovala růstem pouze několik minut a ropa rychle zisky smazala.

Dnes byly sledované akcie profesní sociální sítě LinkedIn, která oznámila slabý výhled růstu zisků. Akcie po oznámení výhledu klesaly o více než 40 %, přičemž se jednalo o společnost s tržní kapitalizací přesahující 20 mld. dolarů.

Největší výprodeje jsou viděny v technologickém segmentu. Kupříkladu Apple klesal o téměř 3 %, Google zakončil níže o 3,7 %, Facebook oslabil o 6 % a Netflix odepsal téměř 8 %.

V rámci indexu S&P největší ztráty zaznamenal sektor informačních technologií (-3,4 %) a krátkodobé spotřeby (-3,2 %). V zelených číslech zakončil pouze sektor telekomunikací (+0,7 %) a utilit (+0,3 %).


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch

Články ze sekce: INVESTICE