Nízká valuace indexů jako příležitost

08.02.2016 | , Cyrrus
INVESTICE


Evropské trhy dnes navazují na závěr minulého týdne, kdy trhy kontinuálně klesaly po celou obchodní seanci a zakončily den poblíž denních minim na -1,9 % u S&P 500. Nejhorší vývoj byl na technologiích, technologický sektor Nasdaq klesl o 3,4 %. Výprodej se týkal hlavně titulů s vyšší valuací, 100 akcií s nejvyšším multiplikátorem z indexu Russell 1000 pokleslo o 4,5 %. Indexu DAX se tak po otevření nepodařilo udržet technický support poblíž hranice 9.300 bodů a obchodování se přesunulo na hranici 9.000 bodů. Ocenění německých akcií se tak dostalo na nejatraktivnější úrovně od července 2013. Dle očekávaného P/E (zisku na akcii) se nyní DAX obchoduje za 11 násobek odhadovaných zisků pro 4Q, pro srovnání během loňského roku bylo průměrné ocenění na 13,5 násobku očekávaného P/E.

Vzhledem k celotýdenním bankovním prázdninám v Číně a absenci významných makrodat se tedy dnes obchoduje zejména dle sentimentu. Ten je i díky dalším poklesům na ropě stále negativní, a tak i americké trhy dnes otevírají ostřeji do mínusu - index S&P 500 zhruba hodinu po otevření odepisuje 2,05 %.

V neděli proběhla schůzka ministrů pro ropný průmysl Venezuely a Saúdské Arábie, kteří probírali možnost vzájemné spolupráce s cílem stabilizovat trh s ropou. Obdobně Venezuela orodovala i v Rusku, Iránu, Kataru a Ománu. S případnou mimořádnou schůzkou všech významných těžařů souhlasí údajně 6 členů OPEC a 2 země mimo kartel. Klíčovou zemi, Saúdskou Arábii, se však zatím přesvědčit nepodařilo.

Přestože situace na akciových trzích je v poslední době velmi komplikovaná, pro trpělivého investora jsou současné úrovně vzhledem k výjimečně nízké valuaci dle mého názoru atraktivní k postupným nákupům. Zajímavé zhodnocení by poté investoři mohli realizovat v momentě, kdy se objeví pozitivní zprávy z Číny nebo z ropného trhu v čele se Saudskou Arábií.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE