Evropské akciové trhy padají již posedmé v řadě kvůli obavám o úvěrové schopnosti bank

09.02.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Evropské akciové trhy se propadají již sedmý den v řadě, přičemž tentokrát se za viníka nepovažuje Čína ani ropa. Čínský akciový trh bude tento týden zavřený a ceny ropy vykazují známky stabilizace (alespoň krátkodobě). Podle agenturních zpráv a vývoje akcií řady evropských bank se považuje za důvod obava ohledně schopnosti bank splácet své úvěry. Akcie řady evropských bank klesly na nejnižší úrovně za několik let. Italská banka Unione di Banche Italiane odepsala 6,7 %, Credit Suisse ztrácela 6,6 % v návaznosti na obavy snížení sazeb švýcarskou centrální bankou více do záporu. Právě záporné sazby snižují výnosy komerčních bank, a je možné, že tento měnový stimul může být kontraproduktivní.

V souvislosti s obavami se nejčastěji zmiňuje největší německá banka Deutsche Bank, u které výrazným tempem rostou ceny CDS (Credit Default Swap – derivát sloužící k zajištění se proti potenciálnímu bankrotu). Akcie Deutsche Bank se dnes na německé burze propadly na úrovně z roku 2009. Nedařilo se ani jiné německé bance Commerzbank (nejnižší ceny od července 2013). Trh si všímá i negativní vývoje zisků řady evropských bank. Deutsche Bank reportovala před  stanovisko ohledně dostatku hotovosti na splácení úvěrů.

První graf ukazuje vývoj CDS na dluhopisy Deutsche Bank za posledních 5 let.

Následující graf ukazuje vývoj akcií evropských bank a evropského indexu Eurostoxx 600.

Na druhé straně stratégové Goldman Sachs zůstávají na evropské banky pozitivní. Zdejší banky by podle nich měly mít nadále dostatek likvidity. Samotná Deutsche Bank včera oznámila, že má dostatek hotovosti na splácení úvěrů a německý ministr Scheuble řekl, že nevidí v Deutsche Bank problémy. Někteří investoři jsou nicméně přesto skeptičtí a v době globální nejistoty se tato skepse projevuje v propadu cen akcií.

Zdroj: Bloomberg


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch

Články ze sekce: INVESTICE