Nebojte se diverzifikovat pomocí dluhopisů

11.02.2016 | , saxo247
INVESTICE


Leden 2016 byl pro akciové investory bolestivým začátkem roku Chaos na akciových trzích připomněl krizi ze srpna 2015 Přinesl lekci o důležitosti diverzifikace pomocí dluhopisů Vyvážené portfolio má o 20 % lepší Sharpe ratio než portfolio čistě akciové Nejen Euro bundy ale i dluhopisy rozvíjejících se trhů měly v lednu lepší výsledky než akcie Diverzifikace plní při...

  • Leden 2016 byl pro akciové investory bolestivým začátkem roku
  • Chaos na akciových trzích připomněl krizi ze srpna 2015
  • Přinesl lekci o důležitosti diverzifikace pomocí dluhopisů
  • Vyvážené portfolio má o 20 % lepší Sharpe ratio než portfolio čistě akciové
  • Nejen Euro bundy ale i dluhopisy rozvíjejících se trhů měly v lednu lepší výsledky než akcie
  • Diverzifikace plní při kolapsu trhu podobnou funkci jako airbag v autě

 

Autor: Simon Fasdal, vedoucí obchodování s dluhopisy v Saxo Bank

Letošní rok začal pro investory zaměřené na dlouhé pozice překvapivě slabě. Leden obvykle vykazuje dobré výsledky, ale letos měla většina akciových indexů příšerné výsledky. V nejhorším bodě udeřila bouře stejně hrozně, jako při výprodeji v srpnu 2015.

Jako zkušený akciový investor určitě víte, jak své akciové portfolio diverzifikovat. Máte ho rozdělené podle sektorů a zemí a v posledních letech vám váš přístup přinášel dobré výsledky. I přes celkově diverzifikovaný přístup však byly postiženy všechny indexy, takže pokud jste nějakým zázrakem neměli investice právě v Mexiku, Indonésii a Thajsku, odhaduji, že vaše akciové portfolio dostalo velký zásah a spadlo o 10 %.

Existují způsoby, jak se vyhnout tomuto jednostrannému riziku, které je skutečně jednostranné, ať už máte ve svém akciovém portfoliu sektorů, kolik chcete.

Určitě si říkáte: „Dluhopisy? To jste se snad zbláznil. Ať prodáváte cokoli, při takhle rekordně nízkých výnosech žádné dluhopisy nekoupím.“

Index Dax proti ceně desetiletých bundů

\"fsd1\"

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Ale podívejme se třeba na poslední korelaci mezi německým indexem Dax a bundy: i přes rekordně nízké výnosy vedla reflexivní reakce na výprodej akcií k navýšení bundů. V roce 2014 jsem začal pochybovat, že tento klasický vzorec korelace funguje, hlavně kvůli celkovému ovzduší nižších výnosů. A opravdu jsme se dočkali takových „propadů“, jako byl výprodej v srpnu 2015, kdy se prodávaly skutečně všechny třídy aktiv, což vyvážilo nízkou či negativní korelaci mezi dluhopisy, akciemi, komoditami a úvěry. Podle mého názoru to bylo způsobeno hlavně implozí fondů rizikové parity, spíše než koncem klasických vzorců korelace.

\"fsd2\"

Nemusím ani říkat, že klasický přístup k portfoliu ukazuje, že návratnost upravená o riziko (Sharpe ratio) je u vyrovnaného portfolia vyšší než u portfolia čistě akciového. Dlouhodobé neupravené výsledky mohou být u čistých akcií lepší, ale vyvážené portfolio má o 20 % lepší Sharpe ratio než portfolio postavené jen na akciích.

Kromě toho, z hlediska praxe a celkového přínosu, prvotní pozitivní efekt negativní korelace mezi akciemi a klíčovými dluhopisy neudělal hvězdy jen z německých bundů. Celosvětový pokles výnosů pomohl výsledkům ve všech třídách dluhopisů i přes celosvětový výprodej akcií. Níže uvedený graf skutečně překvapil, ukazuje totiž, že i dluhopisy rozvíjejících se trhů si v lednovém chaosu vedly lépe než akcie.

\"fsd3\"

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Načasování je důležité, ale zařazení dluhopisů do svého akciového portfolia skutečně zvažte, protože letošní leden velmi jasně ukázal, že diverzifikace do dluhopisů a akcií ve chvíli, kdy trhy tvrdě narazí, funguje jako airbag.

O autorovi

Simon Fasdal je vedoucí obchodování s dluhopisy v Saxo Bank. Má za sebou 17 let zkušeností z finančních trhů a investičního obchodování, kdy vedl řadu týmů obchodujících s dluhopisy v několika skandinávských bankách. Během své kariéry se zabýval dluhopisovými, měnovými a finančními trhy, swapy, rozvojem obchodování a řízení aktiv i proprietary tradingem. Simon Fasdal k trhu přistupuje s globálním nadhledem, analyzuje rizika a příležitosti. V kontrastu k teoretickému pohledu ve svém přístupu kombinuje mnohaleté praktické zkušenosti ve všech typech a podmínkách tržního prostředí.

 

 

Saxo Bank

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE