"Klikací" fondy slaví úspěch

04.04.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Investování do podílových fondů přináší obecná rizika klasické investice. Když trhy stoupají, roste i výnos. Při poklesu trhů (akciových, dluhopisových,...) klesá i výnos fondů. Ne zcela stejně se chovají fondy zajištěné...

Zajištěné fondy investorovy přinášejí jistotu nejen v podobě návratnosti vložené investice, ale u tzv. click fondů to může být také výhoda v podobě jakési kotvy. Když trhy rostou a fond dosáhne určitého výnosu, pak je tento "zakliknut" a pro dané období je investorům garantován (hodnota fondu tak již nemůže poklesnout).

Tento princip funguje perfektně a investory je velmi oblíben. mistrem v emisích zajištěných fondů je skupina ČSOB, která jich již uvedla na domácí trh více než 50. "Vhodnost zajištěných fondů jako alternativy například termínovaných vkladů tak dokazují nejen simulované výpočty, ale skutečná čísla," uvedl Jan Barta z ČSOB. Podle něj vhodný příklad poskytuje zajištěný fond ČSOB Světové akcie 2. Ten v únoru zakliknul již počtvrté a ke splatnosti mu schází poslední rok. "Nyní si připsal 6,81 procenta a celkem zatím téměř 22 procent, což v průměru ročně představuje slušný výnos přes pět procent. Navíc jej lze v současnosti dobře prodat a zhodnotit svoji investici ještě před splatností fondu," připomněl Barta.

Z pohledu investorů do zajištěných fondů ČSOB lze označit začátek letošního roku jako úspěšný. Svědčí o tom procentní výnosy, které si připisovaly zajištěné fondy za uplynulé mezidobí právě v období ledna až března. Fondy, jejichž struktura umožňuje průběžné "zaklikávání" výnosů mohly ohlásit roční zhodnocení v rozmezí 5,62 až 6,81 procenta. Dva Reverzní Clicky, které naopak od určeného maximálního výnosu odečítají případné měsíční poklesy akcií, v posledních třech měsících odečetly jen necelých půl procenta. ČSOB Reverzní Click 3 začal svoji cestu dokonce bez jakékoliv ztráty.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE