Nový lék na atopický ekzém od společností Sanofi a Regeneron v pozdní fázi testování oslnil

01.04.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Společnosti Sanofi a Regeneron Pharmaceuticals, které společně vyvíjejí experimentální lék pro léčbu pacientů s atopickým ekzémem Dupilumab, se nechaly slyšet, že tento přípravek úspěšně splnil všechny cíle stanovené pro finální fázi testování. Účinky léku potvrdily dvě nezávislé studie, kterých se zúčastnilo přes 1300 pacientů. Společnosti plánují zažádat u agentury FDA o povolení k prodeji ve 3Q.

Z pohledu výše zainteresovaných společností by se mělo jednat o klíčový krok v uvedení nového produktu na trh. Potenciál léku je přitom obrovský – jen v USA trpí atopickým ekzémem 1,6 mil. obyvatel a očekává se, že toto číslo bude ještě narůstat. Dle odhadů odborníků trpí nějakou formou tohoto kožního onemocnění až 3 % lidí na světě. Významné části těchto pacientů přitom nelze pomoci se současnými produkty na trhu. Tato situace se odráží i v odhadech analytiků, kteří novému produktu predikují tržby přes 3 mld. USD ročně.

Společnosti Sanofi a Regeneron Pharmaceuticals společně stojí ještě za lékem na vysoký cholesterol, který se prodává pod názvem Praluent. Tento přípravek, který je na americkém trhu k dostání od loňského léta, se však zatím moc dobře neprodává.

Akcie společnosti Sanofi (SNY) se v dnešním pre-marketu obchodují za 39,6 USD (-1,3 %). Regeneron Pharmaceuticals (REGN) posiluje o 3,6 % na 373,5 USD.

Zdroj: The Wall Street Journal


Tomáš Spousta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Spousta Tomáš

Články ze sekce: INVESTICE