USA - Trh práce pokračuje v pozvolném zlepšování

01.04.2016 | , J & T
INVESTICE


Změna počtu zaměstnaných (nonfarm payrolls) – březen 2016

 

skutečnost:

215 000

očekávání:

205 000

předchozí:

245 000 (revize z 242 000)

 

Březnové výsledky z trhu práce potvrdily trend o nadále lepšící se situaci na pracovním trhu. Tvorba pracovních míst podle očekávání zůstala mírně nad psychologickou hranicí 200 tis., což je také na úrovni průměrů za poslední 3M (209 tis.). Tentokrát vyznění zprávy neměnily ani revize předchozích výsledků, protože v souhrnu byly neobvykle nulové.

Z hlediska oborů pracovní místa vznikaly téměř jenom ve službách (199 tis), kde tradičně základem bylo velké nabírání zaměstnanců ve zdravotnictví a školství (51 tis.) a maloobchodě (48 tis.). V březnu celková čísla zlepšil i vládní sektor (20 tis.). Výjimečně dobrá situace nadále panuje i ve stavebnictví (+37 tis.), které poslední půlrok vytváří pracovní místa nejvyšším tempem za posledních 10 let.  Naopak v průmyslu (-29 tis.) se rozjíždí nejhlubší propouštění od roku 2009, když s mírným odstupem se i v zaměstnanosti projevuje zhoršení ekonomické situace v průmyslu na přelomu roku.

 

Míra nezaměstnanosti nečekaně vzrostla o 1 desetinu na 5,0%, ale paradoxně jde o znak pozitivního vývoje, kdy kvůli zlepšení situace se vrací do statistik trhu práce dlouhodobě nezaměstnaní. Proto vedle míry nezaměstnanosti paradoxně i rostla míra zaměstnanosti (o 1 desetinu na 59.9%) a zvyšuje se celková míra participace (o 1 desetinu na 63,0%).

Růst mezd zůstává utažený (+0,3 % m/m; 2,3 % r/r), což ve světle předchozích čísel, které ukazují na další zlepšení trhu práce, je nadále překvapivý vývoj. Pro Fed je závěr stále stejný, trh práce stále nevytváří žádné výrazné inflační tlaky.

 

Šéfka Fedu Yellenová v posledním vystoupení vyjmenovala několik faktorů (globální růst/Čína, trh práce, trh nemovitostí, dolar, růst jádrové inflace), které Fed potřebuje splnit, aby pokračoval ve zvyšování sazeb. Z tohoto hlediska březnová data z trhu práce, která pouze potvrzují pokračování předchozího trendu, přináší jenom minimální posun v očekávání na další kroky Fedu. Proto také i reakce finančních trhů byl mírná. Evropské akcie (Euro-Stoxx 50) zůstaly bez reakce a pokračovaly ve výrazné denní ztrátě (-2,7 %). Americké akcie (S&P 500) otevřely v mírně ztrátě kolem půl procenta. Výnosy dluhopisů zůstaly beze změny, v případě 10letého dluhopisu na 1,78%. Dolar k euro mírně posílil o 0,3% na 1,138 USD/EUR, což jsou ale stále nejslabší úrovně dolar od poloviny října.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE