Silný dolar a levná ropa jako dominantní témata výsledkové sezóny

13.04.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


V USA se začíná rozjíždět výsledková sezóna za první kvartál letošního roku, kterou neoficiálně odstartuje vyhlášení výsledků hospodaření firmy Alcoa v pondělí 11. dubna. První reporty zajímavých firem však byly vydány již v uplynulých dnech. Mezi společnostmi, které zveřejnily svá čísla, nechyběli ani giganti typu FedEx či Nike. Na nejvíce intenzivní část výsledkové sezóny si ale budeme muset ještě zhruba dva týdny počkat, přičemž na plný plyn se firemní reporty rozjedou až v období od 17. dubna do 7. května. Během prvního květnového týdne tak již bude prakticky jasné, jak výsledková sezóna za 1Q dopadne.

__imara_1
Zdroj: Bloomberg

Aktuálně platné odhady počítají s tím, že se čisté zisky firem obsažených v indexu S&P 500 meziročně sníží o 10,3 %, přičemž na úrovni tržeb se očekává 2% pokles. Pokles čistých zisků je predikován v jedenácti z celkově šestnácti segmentech amerického korporátního sektoru, přičemž nejhorší vývoj se očekává v ropném a energetickém sektoru, následovat by měl průmysl a odvětví základních materiálů.

Půjde tak nejspíše již o čtvrtý kvartál v řadě, kdy budou firmy z S&P 500 reportovat pokles zisků. Příčin tohoto vývoje je hned několik, přičemž prim dál hraje negativní vývoj na trhu s ropou a stále ještě vysoká hodnota amerického dolaru, která zhoršuje postavení amerických exportérů na zahraničních trzích.

Analytické odhady se s blížícím se startem výsledkové sezóny postupně zhoršovaly a znovu se tak opakoval známý scénář z posledních kvartálů. Tentokráte je ovšem rozsah negativních revizí největší za poslední roky. Například ještě v prosinci loňského roku se předpokládalo, že zisky firem za 1Q 2016 poklesnou pouze o 1 % oproti aktuálním více než 10 %. Impulsem ke zhoršení predikcí se stal lednový a únorový propad cen ropy.

__imara_2

Zdroj: Zacks Investment Research

Energetický sektor ovšem nebyl jediným, kterého se snížení odhadů dotklo. Konkrétně u 15 z 16 sektorů došlo k negativním revizím analytických predikcí. Na druhou stranu je však zjevné, že čím níže je očekávání nastaveno, tím více se zvyšují šance na jeho překonání. Odhady na následující kvartály jsou zatím nastaveny poměrně optimisticky, přičemž se dá očekávat, že se i zde se bude opakovat jev postupného snižování predikcí. Dle nejnovějších odhadů naberou kvartální zisky růstový trend až v 3Q letošního roku. Ve druhém čtvrtletí letošního roku je očekáván pokles čistých zisků o více než 5 %, což bude postupně zpřesňováno po konkretizaci celoročních výhledů při příležitosti reportu výsledků za 1Q.

__imara_3

Zdroj: Zacks Investment Research

Historická zkušenost ukazuje, že odhady před samotným startem výsledkové sezóny bývají nastaveny až příliš pesimisticky. Tento jev názorně dokresluje níže uvedený graf. V posledních letech se vždy reálné výsledky hospodaření podobaly spíše těm původně očekávaným, než odhadům po negativní revizi. Platilo to také o výsledkové sezóně za čtvrtý kvartál loňského roku. Původní predikce analytiků mluvily o 5,8% meziročním poklesu čistých zisků, což bylo těsně před startem výsledkové sezóny revidováno na více než 7 %. Reálně reportovaná data ale dala jasně za pravdu dřívějším odhadům.

__imara_4

Zdroj: CYRRUS, a. s. 

Předpokládám, že i nyní se ukáže přehnanost aktuálně platných skeptických predikcí a znovu se dočkáme toho, že výrazná většina společností překoná často uměle nízko položené odhady. Pro další vývoj cen akcií však bude neméně důležitý také komentář managementu k výhledu na celý letošní rok. Jak je uvedeno výše, odhady na zbytek roku zůstávají dál poměrně optimisticky nastaveny a existuje zde tak nemalé riziko jejich revize směrem níže.


Autor komentáře: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara  

Články ze sekce: INVESTICE