Rivalita mezi Saudskou Arábií a Íránem by mohla vést ke zvýšení produkce ropy obou zemí

19.04.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Nedělní  jednání členů kartelu OPEC a Ruska způsobil pouze krátkodobý propad cen ropy, když po víkendu ropa ztratila 7 % a zakončila obchodování o 1 % níže. Důvodem proč se cena ropy vzpamatovala, je stávka v Kuvajtu, která snížila produkci ropy z 3 mb/d na 1,1 mb/d. Dnes Kuvajt oznámil, že se produkce zvýšila na 1,5 mb/d a stávka by nemusela mít dlouhého trvání. Růst cen ropy mohl podpořit i výrazný růst amerických akciových indexů, což mohlo donutit některé spekulanty uzavírat krátké pozice.

Krach nedělního jednání může mít významné dopady, protože se ukazuje, že odmítnutí dohody Saudské Arábie bylo čistě politické a ne ekonomické. Saudská Arábie podle vyjádření prince Mohammeda Bin Salmana nebude souhlasit s žádnou dohodou bez souhlasu všech členů kartelu OPEC včetně Íránu. Vzhledem k tomu, že Írán chce zvyšovat produkci ropy, tak je na místě úvaha, zda by Saudská Arábie nemohla zvýšit produkci ropy. Potenciální zvýšení produkce zmínil princ Salman 1. dubna v interview pro Bloomberg.

Podle Salmana v případě zvýšení produkce ropy u jiných zemí bude Saudská Arábie reagovat.
14. dubna Salman řekl, že Saudská Arábie by mohla zvýšit produkci ropy o více než 1 mb/d na 11,5 mb/d v případě, že bude po ropě poptávka. Salman navíc zmínil, že Saudská Arábie má schopnost zvýšit produkci na 12,5 mb/d za 6-9 měsíců.

Podle některých analytiků mezi Íránem a Saudskou Arábii není žádná důvěra a rivalita v regionu mezi zeměmi je významná. Analytik Eugen Weinberg z Commerzbank řekl: „Nebyl bych překvapen, pokud by Saudové zvýšili produkci ropy jako pomstu vůči Íránu.“
Na druhé straně je otázka, zda Saudská Arábie produkci skutečně zvýší. Podle analytika ze Societe Generale Mikea Wittnera se spíše jedná o prohlášení schopnosti a ne úmysl produkci zvyšovat.

Produkce ropy se v letních měsících v Saudské Arábii standardně zvyšuje kvůli sezónní poptávce po klimatizaci, což může vést k mylné interpretaci. Se skončením léta se sezónně produkce ropy v Saudské Arábii snižuje.

Írán plánuje zvýšit produkci ropy na 4 mb/d do března roku 2017, což by znamenalo nárůst o 800 tisíc barelů denně z březnových úrovní. Podle analytika Citigroup Edwarda Morse po krachu jednání se trh bude soustředit na sledování území, kde se produkce ropy přerušila. Jedná se například o neutrální zónu, která patří Saudské Arábii a Kuvajtu, kde byla zastavena produkce ropy v objemu 500 tisíc barelů denně. Tato produkce by se měla v budoucnu obnovit v objemu 300 tisíc barelů denně, když se Kuvajt a Saudská Arábie dohodly na obnovení produkce, nicméně bez stanovení očekávaného data.

Zdroj: Bloomberg


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE