Německé subvence pro automobily na elektřinu v hodnotě 1,2 mld. eur zvýší poptávku po čipech

02.05.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Německá kancléřka Angela Merkelová plánuje využít 1,2 mld. eur na subvence pro automobily na elektřinu, což by mohlo pomoci dodavatelům čipů jako například Infineon Technologies.

Podpůrný program byl oznámen minulý týden a měl by začít fungovat v květnu pro zákazníky automobilů a výstavbu nabíjecích stanic.

Následující obrázek ukazuje vývoj hodnoty prodejů čipů v automobilech v mld. dolarů od roku 2010-2015.

Evropské automobilky pracují na svých modelech automobilů na elektřinu včetně Peugeot Citroen nebo Daimler. Zmíněná subvence sníží cenu automobilů pro zákazníky, čímž by mohla vzrůst poptávka po čipech. Výrobci polovodičů v současné době hledají nové zdroje příjmů, protože poptávka po čipech v chytrých mobilech a tabletech zpomaluje.

Čipy v současné době ovládají v automobilech zařízení od airbagů po LED světlomety.

Automobilky Volkswagen, Daimler, BMW a dodavatel Continental v Německu přímo zaměstnávají 790 tisíc lidí. Loni se produkce automobilů zvýšila o 1,9 % na 5,7 mil.

Zákazníci v rámci podpůrného programu získají slevu 4000 eur na auto poháněné elektřinou, zatímco u hybridních vozů se bude jednat o slevu ve výši 3000 eur. Cílem Angely Merkelové je, aby na německých silnicích jezdilo 1 mil. automobilů na elektřinu do roku 2020.

Zdroj: Bloomberg


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE