Nezvyklé oživení pražské burzy

10.05.2016 | , Cyrrus
INVESTICE


Index S&P 500 s otevřením burz přidává 0,9 % a opět tak míří k letošním maximům. Hlavní německý akciový index DAX dnes znovu překročil psychologickou hranici 10.000 bodů, a to růstem o 0,5 %. Jedním z hlavních tahounů jsou tituly spadající do automobilového sektoru. Volkswagen (+3,3 %), BMW (+1,6 %) a Daimler (+0,5 %).

Na domácí půdě pražské burzy jsme dnes zaznamenali hned několik zajímavých korporátních událostí. Byly zveřejněny kvartální výsledky hospodaření energetické společnosti ČEZ, na které akcie tohoto titulu reagovaly 2% nárůstem. Jedním z největších pozitivních překvapení je rozhodně provozní zisková marže, která vedla k překonání odhadovaného zisku EBITDA o téměř 3 mld. CZK na 20 mld. CZK.

ČEZ dnes přitom nebyl jediným titulem, který zaznamenal pozitivní tržní reakci. Nový přírůstek pražského parketu, společnost Moneta Money Bank, dnes zahájila oficiální obchodování. Společně se slavnostním uvedením akcie na BCPP bylo mimo jiné oznámeno zařazení akcií této banky do indexu PX od 20. června, kde by měla mít zhruba 10% podíl. Tím by se stala čtvrtým až pátým největším titulem v indexu. Akcie Moneta Money Bank dnes posílily o 2,6 % na 70,9 CZK.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE