Brexit. Hrozba pro Velkou Británii a příležitost pro investory

19.05.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


Již v příštím měsíci, konkrétně k 23. červnu se obyvatelé Velké Británie budou v referendu rozhodovat o setrvání země v Evropské unii. Podle posledních průzkumů se přitom zvyšuje počet odpůrců odchodu z EU. Ještě počátkem dubna průzkumy indikovaly, že pro setrvání Velké Británie v evropském společenství se vyslovuje pouze 39 % obyvatel země, v polovině května již průzkumy odhadovaly podíl odpůrců Brexitu na 46 %. Kolem 11 % voličů pak zůstává dál rozhodnuto.

Zdá se tedy, že si Britové začínají uvědomovat negativní dopady případného odchodu z Evropské unie. Podle zprávy Mezinárodního měnového fondu by Brexit vyvolal období vysoké nejistoty, která by vedla k volatilitě na finančních trzích a poškodila HDP s potenciálem návratu země do recese. Dalšími možnými důsledky by bylo prudké oslabení britské měny, které by mohlo podle Britského institutu pro ekonomický a sociální výzkum dosáhnout až 20 % oproti koši významných světových měn, což by způsobilo skokové posílení inflace. To jsou obrovská rizika, která nutně musí rezonovat v hlavě každého voliče.

Na zvýšená rizika ohledně politické budoucnosti Velké Británie již stihly zareagovat finanční trhy. Britská libra vůči české koruně jen od začátku letošního roku oslabila o více než 6 % až k hladině 34 GBP/CZK, což je úroveň nevídaná od roku 2014. Ještě více negativně reagovaly akciové trhy, zejména pak index britského bankovního segmentu, který letos odepsal přes 18 % své hodnoty. Vytvořila se tak ideální příležitost pro investory věřící v setrvání Velké Británie v Evropské unii. Pokud se tak stane, měla by libra společně s akciemi tamních bank znovu posílit, na čemž může investor participovat.


Autor komentáře: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara  

Články ze sekce: INVESTICE