Zvyšování úrokových sazeb investory netrápí

20.05.2016 | , Cyrrus
INVESTICE


Akciové trhy v Evropě dnes otevíraly v zelených číslech, postupně se uklidnily z překvapení, které přinesl zápis ze zasedání Fedu. Pozitivní sentiment si dnes investoři udržovali po celý den.

Německý index DAX připisuje 0,9 % na 9.888 bodů. Investoři totiž vyhodnotili, že potenciální růst úrokových sazeb už v červnu by nemusel být pro akciové trhu nutně špatný, pokud bude doprovozen příchodem pozitivních makrodat. Dále evropským trhům pomáhá pokračující růst cen ropy a mírné oslabování amerického dolaru.

Dnes začíná zasedání představitelů zemí G7, kde by politici měli řešit otázku globálního růstu, nicméně hlavním tématem bude pravděpodobně potenciální vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Z korporátní sféry v Evropě stojí za zmínku snížení výhledů pro divizi nákladních vozů u společnosti Daimler. Investoři to však částečně očekávali a akcie automobilky i po této zprávě dnes přidávají 0,38 %. Akcie italské banky UniCredit dnes přidávají 5,87 % po zveřejnění zprávy, že management zvažuje odprodej části firemních aktiv.

Zámořské trhy dnes korigují včerejší poklesy. Hlavní indexy obchodují následovně: Index S&P 500 + 0,77 % (2.055 b.), Daw Jones + 0,7 % (17.562 b.). Nejvíce připisuje Nasdaq100 + 1,1 % (4.362 b.).

Myslím si, po dlouhé době informačního vakua, trhy čeká zajímavé období plné nových kurzotvorných událostí. Hned na začátku června totiž zasedá Rada guvernérů ECB, dva týdny na to se sejdou i bankéři Fed a ke konci měsíce pak proběhne dlouho vyhlížené referendum ohledně setrvání Velké Británie v Evropské unii.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE