Společnost Apple připustila, že ceny mobilů iPhone v Indii jsou příliš vysoké

24.05.2016 | , Fio banka
INVESTICE


CEO společnosti Apple Tim Cook v interview pro indickou televizi NDTV připustil, že zdejší trh je pro Apple nadále výzvou kvůli nadbytečným...

...regulatorním požadavkům a daním, které jsou uvalené na zahraniční společnosti. Společnost Apple hledá možnosti, jak snížit ceny mobilů jako například renovace starších zařízení.

Tim Cook řekl, že ziskovost v Indii je nižší a ceny jsou vysoké. Šéf Applu chce, aby zákazníci v Indii byli schopni koupit mobil za cenu, která je podobná jako v USA.

Kvůli silnému dolaru je Indie jedním z nejdražších trhů. Ceny modelu iPhone 6 jsou podle Deutsche Bank na úrovni 131 % k americké ceně. Nejlevněji lze iPhone zakoupit v USA, které jsou následovány Honk Kongem a Japonskem. Kromě Indie jsou iPhony drahé i v Brazílii, Švédsku, Dánsku a Itálii.

Tim Cook poskytl interview v rámci pracovní návštěvy, při které se sešel s potenciálními partnery, bankami a vládními představiteli. Což by mělo umožnit lépe pochopit zdejší obchodní podmínky. Podle Cooka Apple nyní zkoumá různé možnosti, jak ceny v Indii postupně snižovat. Cook nicméně odmítl snižovat kvalitu, i kdyby iPhone lépe konkuroval levnější konkurenci.

Jednou z možností je program prodejů renovovaných iPhonů, který by umožnil zákazníkům vlastnit iPhony za nižší cenu při zachování vysoké kvality.

Pro Apple je trh v Indii velice důležitý, protože v Číně společnost zaznamenala meziroční pokles prodejů mobilů o 26 %, zatímco v Indii se prodeje zvýšily o 56 %. Apple v Indii plánuje zavést všechny služby včetně platebních služeb Apple Pay.

Apple Inc (AAPL) +1 % na 97,35 USD
Ukazatel   Ukazatel  
Kapitalizace (mld. USD) 533,3 P/E 10,9
Vývoj za letošní rok (%) -7,5 Očekávané P/E 11,8
52týdenní minimum (USD) 89,5 Prům. cílová cena (USD) 124,6
52týdenní maximum (USD) 133,0 Dividendový výnos (%) 2,2

 

Zdroj: MarketWatch


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE