I přes dobrá makroekonomická data hledají trhy další směr

26.05.2016 | , Cyrrus
INVESTICE


Evropské akciové trhy si dnes udržují rostoucí trend ze včerejšího dne, kdy i indexy v USA pokračovaly v předvčerejších růstech. Růst je však již omezený, přičemž německý index DAX dnes připisuje jen 0,4 % na 10.255 bodů. Americké akciové trhy jsou na tom hůře a otevírají v červených číslech, konkrétně index S&P 500 odepisuje 0,1 % na 2.088 bodů, DJIA 0,1 % na 17.846 bodů a Nasdaq 100 taktéž 0,1 % na 4.471 bodů.

Dnes byla reportována v USA další důležitá makrodata, a to žádosti o podporu v nezaměstnanosti, které výrazně ovlivňují měnovou politiku Fedu. Data byla v souladu s odhady, což nijak nemění aktuální pravděpodobnost zvýšení či nezvýšení úrokových sazeb v letních měsících.

Zajímavá ovšem byla data ohledně vývoje objednávek dlouhodobé spotřeby, která výrazně překonala očekávání, kdy namísto očekávaného růstu o 0,8 % bylo reportováno posílení o 3,4 %. Další dobré zprávy přišly později odpoledne, kdy byla reportována makrodata ohledně vývoje počtu rozjednaných prodejů domů, kde místo očekávaných +1,4 % byl reportován růst 5,1 %. To opět potvrzuje sílící přesvědčení o tom, že si americká ekonomika dokáže poradit se zvýšením úrokových sazeb. I přes dobrá makrodata hledají finanční trhy další směr a důvod k růstu. Ten by jim mohla přinést guvernérka Fedu Yellenová při svém pátečním projevu.

Komoditní trh dnes opět prochází pozitivním vývojem, přičemž ropa Brent i lehká americká ropa WTI přesvědčivě překonaly v průběhu obchodování hranici 50 USD za barel. Na cenu působí výpadky produkce v Nigérii či Venezuele. I další komodity dnes rostou, zlato přidává 0,2 % na cenu 1.225 USD za trojskou unci a stříbro po nedávných poklesech roste o 0,7 % na cenu 16,4 USD za unci.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE