Dle Goldman Sachs cena železné rudy ještě nedosáhla svého dna

27.05.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Cena železné rudy zaznamenala za poslední měsíc výrazný pokles (viz graf níže). Pokles cen železné rudy z posledních týdnů je reakcí na situaci v čínských ocelárnách, kterým začaly dramaticky klesat marže. To způsobilo i pokles poptávky po železné rudě a následně i její ceny. Dle analytiků Goldman Sachs se však propad cen železné rudy ještě zdaleka neskončil a měli bychom se připravit na další až 20% pokles.

Vývoj ceny železné rudy od začátku letošního roku; zdroj: Bloomberg

Jako hlavní důvod pro pokles cen rudy až k 40 USD/t spatřuje Goldman Sachs přebytek zásob této komodity. Čínské přístavní sklady minulý týden reportovaly rekordní zásobu ve výši 100 mil. t. Nabídka by navíc měla nadále růst společně s otevřením dalších těžebních kapacit ve druhé polovině letošního roku. Naopak na straně poptávky (především v Číně) hrozí další zpomalení.

Nadbytek oceli, který vznikl v důsledku krátkodobého zvýšení ziskovosti (a zároveň produkce) v úvodu letošního roku, by si dle Goldman Sachs měl vybrat svoji daň ve zbytku letošního roku. Investiční banka v tříměsíčním horizontu očekává cenu železné rudy na úrovni 38 USD/t.

Zdroj: Bloomberg


Tomáš Spousta
Fio banka, a.s.

Autor článku

Spousta Tomáš

Články ze sekce: INVESTICE