Ranní komentář k 27.5.2016

27.05.2016 | , Cyrrus
INVESTICE


Včerejší obchodní seance na evropských akciových trzích se opět nesla v optimistickém duchu. Růsty indexů však byly, oproti předchozím dnům, pouze mírné. Německý DAX připsal 0,66 % na 10 272 bodů a aktuálně se tak nachází na nejvyšších úrovních od konce dubna. K posílení indexu pomohlo především oslabující euro a růst očekávání ohledně zisků evropských firem. Širší EURO STOXX 50 uzavřel za 0,31% růstu na 3 071 bodech.

Pohyby zámořských akciových trhů byly ještě méně výrazné. Nejvýznamnější americký index S&P 500 uzavřel na červené nule na 2 090 bodech a zůstává tak na dosah historických maxim, do kterých mu schází 2 %. Technologický Nasdaq 100 přidal 0,3 % na 4 487 bodů a DJIA odepsal 0,1 % na 17 828 bodů.

Pro další růst akciových trhů nyní chybí nový impuls. Ten nicméně nepochybně přijde během příštího měsíce, kdy nás čeká hned několik událostí, které investoři napjatě očekávají. Mezi nejvýznamnější z nich se řadí referendum o vystoupení Velké Británie z EU naplánované na 23. června, jednání členů organizace OPEC, které se uskuteční již příští čtvrtek, či zasedání Evropské centrální banky a amerického Fed.

V rámci makrokalendáře je dnes na programu report zámořského čtvrtletního HDP, vývoje osobní spotřeby či sentimentu spotřebitelů podle michiganské univerzity.

ASIE

Čína

  • Čínský akciový index Shanghai Composite se v posledním měsíci pohyboval ve velmi úzkém pásmu od 2 780 do 2 850 bodů
  • V procentuálním vyjádření se jedná o rozptyl zhruba ±1,5 %
  • Čínským akciím paradoxně nepomáhají dobrá makrodata vzhledem k tomu, že snižují pravděpodobnost intervencí ze strany tamní vlády a centrální banky

KORPORÁTNÍ UDÁLOSTI

Valeant Pharmaceuticals

  • Dle informací deníku Wall Street Journal chtěl společnost Valeant Pharmaceuticals převzít japonský konkurent Takeda Pharmaceuticals
  • Nabízená cena nebyla zveřejněna, zámořský producent léčiv nicméně nabídku odmítl
  • V současné době již žádná jednání mezi společnostmi neprobíhají
  • Titul na tyto informace v po-obchodní fázi zareagoval 6% růstem na 28,55 USD
Kompletní komentář ke stažení naleznete \"ZDE\" ZDE (499,43 KB)

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE