Podpoří světoví lídři globální ekonomiku?

27.05.2016 | , Cyrrus
INVESTICE


Dnešní obchodování v Německu se nese v klidnějším duchu. Německý index DAX během dne osciluje okolo hodnoty 10.280 bodů a bude pravděpodobně uzavírat na týdenních maximech. Americký akciový trh zahajuje obchodování mírným růstem, index S&P 500 přidává 0,14 %. V pondělí nebudou otevřeny akciové burzy v zámoří a ve Velké Británii, a to z důvodu státního svátku Den obětí války.

Podle skupiny G7 by odchod Velké Británie z Evropské unie znamenal \"nové vážné riziko pro růst světové ekonomiky\". Referendum ohledně setrvání v EU se v Británii bude konat 23. června.

U měnového páru eurodolar začíná opět nabývat na aktuálnosti směřování k paritě (1:1). K tomuto vývoji přispívaly do dnešního dne i poslední data z vývoje americké ekonomiky. Dnes však byla zveřejněna zpráva o americkém HDP za první čtvrtletí tohoto roku. Přinesla mírné zklamání, kdy namísto očekávaného posílení tamní ekonomiky o 0,9 % byl reportován růst jen o 0,8 %. Více ukáže večerní projev guvernérky Yellenové, ve kterém může šéfka Fed naznačit tempo budoucího zvyšování úrokových sazeb.

Z korporátní oblasti bych rád zmínil dvě zajímavé zprávy z automobilového sektoru. Německý automobilový koncern Daimler vyčlení tři miliardy eur na snížení emisí u naftových motorů. Na druhé straně světa japonský výrobce airbagů Takata svolává téměř dvacet milionů aut k opravě svých potenciálně nebezpečných výrobků.

Investice do pro-cyklického automobilového sektoru na pozadí možného zpomalení světového hospodářství a častých negativních zpráv, vnímám jako poměrně rizikovou záležitost. Bude však záležet, jak americký Fed načasuje postupné zvyšování úrokových sazeb. Pokud bude v této nanejvýš citlivé operaci úspěšný, může předejít zbytečné nervozitě a tedy i volatilitě na akciových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE