PPF připravena snížit podíl v O2 CR?

03.06.2016 | , J & T
INVESTICE


Dnes agentura Bloomberg přinesla informaci, že je PPF připravena potenciálně snížit svůj podíl v O2 CR (84 %) i CETINu (100 %). Vyjádření samotné PPF prostřednictvím tiskové mluvčí je prozatím velmi opatrné. Naznačuje, že skupina nyní nejedná s poradci o možném snížení pozic PPF v O2 CR či CETINu, ale zároveň uvádí, že PPF samozřejmě monitoruje potenciální zájem o svá aktiva. Jen připomínáme, že PPF již dříve uvedlo, že O2 CR považuje za nestrategickou investici. 

Pokud se podíváme na zmíněnou spekulaci ve vztahu k O2 CR, tak by nám případné snížení podílu dávalo smysl vzhledem k možnému vytlačení titulu z indexů MSCI v listopadovém převažování. Důvodem by mohlo být nahrazení novým titulem na BCPP, a to Monety.

 

V tomto případě bychom vnímali několik možných scénářů:

a)      PPF prodá 15-35 % společnosti, aby zvýšila tržní kapitalizaci volně obchodovaného podílu a zajistila setrvání O2 CR v MSCI indexech. Zároveň si zachová většinový podíl. Při tomto scénáři by mohla v krátkodobém období klesnout cena akcie (nabídka podílu). Nicméně z dlouhodobého pohledu by se na fundamentu společnosti nic neměnilo, a proto bychom to vnímali jako zajímavou příležitost. Současně by se titulu netýkalo ani riziko vyřazení z indexů z důvodu nízké tržní kapitalizace volně obchodovaného podílu (např. index MSCI).

b)      PPF se rozhodne prodat celý svůj 84% podíl v O2 CR. V potaz by mohl být brán jak strategický, tak jiný privátní investor. V tomto případě by samozřejmě záleželo na ceně a na potenciálním zájemci. Zájemci by mohli dle našeho názoru pocházet jak z Evropy (např. Orange), tak z Asie (nedávné oznámení spolupráce s China Telecom), ale nelze vyloučit ani America Movil, která se chce v Evropě dále rozšiřovat. Nicméně ve vztahu k minoritnímu investorovi by se jednalo o možnost nabídky odkupu, kterou by musel nový vlastník učinit. Tento scénář by byl pro minoritní investory dle našeho názoru pozitivní. Avšak vylučoval by krátkodobý potenciální pokles ceny.

c)       PPF nehodlá prozatím snížit svůj podíl v O2 CR. Při tomto scénáři se domníváme, že hrozí riziko vyřazení z indexů MSCI k listopadovému termínu. Důvodem by bylo případné nahrazení novým titulem na BCPP, a to Monetou. Pokud se takový scénář uskutečnil, mohla by cena klesat s tím, jak se bude blížit datum rebalancování indexu MSCI. S vyřazením by titul ztratil velké množství investorů z řad portfolií, která sledují právě indexy MSCI. Nicméně i v tomto případě by se mohlo jednat o následnou příležitost, protože fundament společnosti by zůstal zachován.

Všem třem scénářům prozatím přikládáme relativně shodnou pravděpodobnost, protože PPF se netají tím, že O2 CR není strategickým aktivem. Navíc již i v tomto roce se objevila spekulace o možném prodeji jinému investoru.

S přihlédnutím k relativně nové situaci na trhu (IPO Monety) se domníváme, že částečné SPO by mohlo rovněž být reálné a dle našeho názoru i relativně rychle proveditelné. 

Samozřejmě nečinnost je rovněž rovnocennou variantou vzhledem k tomu, že fundament společnosti je vždy velmi důležitý a měl by být stěžejní například pro budoucí úvahy, jak s daným aktivem naložit.

Prozatím zmíněné informace vnímáme neutrálně vzhledem k protichůdným krátkodobým a střednědobým dopadům. 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE