Zvažujete koupi investiční nemovitosti? Mějte se na pozoru před možnými riziky

06.06.2016 | , Finance.cz
INVESTICE


Investovat peníze lze několika způsoby – do akcií, cenných papírů, zlata, diamantů, pozemků… I když je v dnešní době mnoho komodit, do kterých je možné investovat, ne všechny jsou v konečném důsledku výdělečné. Koupě nemovitosti za účelem pronájmu zůstává přes všechny investiční trendy nejbezpečnějším způsobem uložení a zhodnocení financí. Podmínkou výnosnosti je však zvolení šikovné investiční strategie a především výběr správné nemovitosti.

Na tom, že je nákup domu či bytu k pronájmu výhodným, pohodlným a bezpečným způsobem, jak naložit s volnými finančními prostředky, se shodují finanční poradci, zkušení investoři i realitní makléři. Jasno v tom mají i Češi: podle průzkumů považují tři ze čtyř dotázaných právě nákup domu či bytu jako nejvýhodnější investiční cestu. Hlavním lákadlem každého investora je výnos. A právě nemovitosti ho přinášejí hned dvakrát. Zhodnocují se postupně stejně jako jiné komodity, ale zároveň pravidelně každý měsíc generují pravidelný příjem. S investičními nemovitostmi můžete dosáhnout mnohem vyššího výnosu než třeba se spořicími účty či termínovanými vklady.

Avšak i úspěch investice do nemovitosti ovlivňuje celá řada faktorů, například správný výběr nemovitosti, znalost pohybu a vývoje realitního trhu, výhodnost koupě, optimální podíl vlastních a cizích zdrojů na financování nebo třeba šťastná ruka při výběru nájemníka. Do hry tak vstupuje celá řada proměnných, které mohou při troše smůly proměnit sen o snadném přivýdělku v noční můru plnou byrokracie, právních a technických zádrhelů a potíží s neplatiči. Proto na realitním trhu vznikla nová služba nabízející kompletní poradenství a správu nemovitosti pod jednou střechou. Specializovaná společnost vám poskytne nezávislé poradenství z pohledu investičního výhledu, zhodnotí tržní ceny, vyhledá vhodnou nemovitost k nákupu dle individuálního zadání, prověří právní i technické aspekty nemovitosti, dohlédne na obchodní transakci a v případě zájmu také bude vykonávat kompletní správu tak, aby byly maximalizovány výnosy a minimalizována rizika.

Investiční nemovitost s ročním výnosem 7 %

„V zásadě jde o to, zvolit výhodnou investiční strategii. Ta spočívá ve výběru a následném nákupu levného bytu či domu, který se podaří výhodně pronajmout a jehož cena do budoucna poroste. Splníte-li všechny tyto podmínky, vlastnictví nemovitosti vám může vynést i 7 % p. a.,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates International, která působí jako nezávislý poradce a profesionál ve všech fázích investičního cyklu – od výběru vhodného objektu ke koupi přes jeho nákup a správu až k eventuálnímu prodeji. „Nákup nemovitosti i její následný provoz přináší mnohá rizika. Mezi nejčastější patří jednání s neseriózními realitními makléři, skryté právní a technické vady nemovitosti či jen nedostatečná informovanost a chybějící zkušenosti, které jsou potřeba pro bezproblémový nákup,“ pokračuje Novotný.

Zvolení vhodného typu nemovitosti

Vybrat si vhodný typ nemovitosti je prvním důležitým krokem. Rozhodnutí by mělo být kvalifikované s ohledem na mnohé aspekty. Na rozdíl od nemovitosti, v níž plánujete sami bydlet, nehrají u investičních nemovitostí roli žádné emoce a osobní preference. Záleží jen na tom, aby byly vaše peníze dobře uloženy a zhodnoceny. Vhodná nemovitost by se měla vybírat nejen za základě záměru kupujícího, ale také například s ohledem na aktuální situaci na trhu. Zvlášť je třeba posoudit vhodný typ vlastnického vztahu, zda vybrat starší byt, nebo novostavbu atd.

Autor článku

Vincenc Michalička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE