Dividendy se obvykle vyplácejí na přepážkách bank

02.05.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Poradenské centrum portálu Finance.cz je stále oblíbenější a našimi čtenáři vyhledávanější. Pomáhá řešit různé problémy související nejen z financemi. Dnes se podíváme na dotaz z oblasti investování.

Vlastníte nějaké akcie? Jste spolumajiteli nějaké akciové společnosti? Tak to se v nejbližší době můžete těšit na výplatu dividendy! Jako akcionář máte právo podílet se na řízení společnosti, účastnit se nejvyššího shromáždění - valné hromady, spolurozhodovat o důležitých věcech. To všechno můžete. Pokud akciová společnost hospodaří dobře a vytváří zisk, pak máte nárok na podíl na tomto zisku, máte nárok na dividendu. Kde se ale dividenda vyplácí? Tato otázka trápila i jednoho našeho čtenáře, který využil služeb našeho Poradenského centra:

"Mám akcie Č. Telecomu, valná hromada má být 23.6. Jakým způsobem mi bude předána event. dividenda?"

Specialisté na akcie z partnerské firmy Böhm & partner dali našemu čtenáři toto vysvětlení:

"Pokud budete mít na svém majetkovém účtu v Středisku cenných papírů v rozhodný den pro výplatu dividendy Českého Telecomu jeho akcie (a dividenda bude samozřejmě schválena valnou hromadou), bude ve schváleném termínu započata výplata této dividendy v jedné z bank. Minulý rok bylo rozhodné datum pro výplatu dividendy stanoveno na 9.7. a dividenda byla splatná od 20.10. u Komerční banky. Na vybraných přepážkách potom akcionáři uplatňují svůj nárok na výplatu prokázáním své totožnosti (k dispozici jsou zde seznamy oprávněných akcionářů). Informace o datech a způsobu výplaty dividend bude upřesněna po valné hromadě v tisku a bude ji možno naleznout na internetových stránkách Českého Telecomu a finančních serverech."

Pokud máte obdobný problém, pokud vás trápí cokoliv z oblasti investování, firemního financování, bydlení, penzijního připojištění, daní a účetnictví a nebo klasického pojištění např. domácnosti, neváhejte a využijte také služeb našeho Poradenství.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE