Komentář k výsledkům britského referenda o vystoupení z EU

24.06.2016 | , saxo247
INVESTICE


Komentář k výsledkům britského referenda o vystoupení z EU. Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Odchod z Evropské unie dopadne na Británii ve dvou vlnách. Primární efekt brexitu pocítí Británie v řádu několika hodin až dní, kdy můžeme očekávat oslabování libry, britských akcií a celého bankovního sektoru. Sekundární efekt se...

Komentář k výsledkům britského referenda o vystoupení z EU. Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Odchod z Evropské unie dopadne na Británii ve dvou vlnách. Primární efekt brexitu pocítí Británie v řádu několika hodin až dní, kdy můžeme očekávat oslabování libry, britských akcií a celého bankovního sektoru. Sekundární efekt se bude projevovat v řádu několika týdnů až měsíců. Česká republika může odchod pocítit v propadu o desetiny procent HDP. Je však obtížné odhadovat nepřímé dopady, neboť ČR exportuje řadu produktů třeba do Německa, odkud jsou následně reexportovány v podobě například součástek do strojů dále do Británie. Tento propad se může projevit až v horizontu několika měsíců.

Velká Británie se nyní nachází před svým osudovým rozhodnutím. Jedna z možností je uzavření dohody s Evropskou unií o volném obchodě a dalších výhodách, které do dnešní doby čerpala, což s sebou ale ponese řadu závazků. Druhou možností je oportunisticky využít situace a nalákat méně transparentní kapitál. Tím by mohla řadě firmám nabídnout alternativní možnost před unijní, mnohdy svazující legislativou. Podobnou cestou se vydalo například Švýcarsko, které čerpá mnohé výhody, ale nenechává se svazovat regulatorními požadavky.

Pro samotnou Evropu bude odchod z Británie bolestivý. Porušila se tím rovnováha uspořádání sil a je vysoce pravděpodobné zvýšení ekonomického i politického vlivu Německa od druhé světové války. Vedle toho je možné, že některé státy východní Evropy a Asie budou chtít využít rozpolcenosti uvnitř EU ve prospěch vlastních zájmů.

Brexitem vznikl zásadní precedens, že Unii lze opustit a v dohledné budoucnosti můžeme očekávat posilování separatistických tendencí v dalších zemích. V nedávné době jsme měli problémy ve Španělsku s referendem o odtržení Katalánska, Řecku by odchod z Unie též prospěl, zbavili by se svých dluhů a s EU by mohli navázat nadstandardní vztahy jako je tomu u Kypru nebo u Malty. Je jen otázkou času, kdy a kdo vyvolá další referendum o odtržení.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE