Týdenní komentář

24.06.2016 | , J & T
INVESTICE


Uplynulý týden se veškeré dění na finančních trzích točilo okolo britského referenda o vystoupení z Evropské unie. Poslední zveřejněné průzkumy ukazovaly na vyrovnanost obou táborů, nicméně optimismus na trzích nasvědčoval tomu, že si investoři možnost Brexitu ani nepřipouštějí. O to větší překvapení pak investorům přineslo zveřejnění výsledků, kde přibližně 52 % Britů hlasovalo pro rozchod s EU. Po úvodní panice podpořené nucenými prodeji se v průběhu dne situace postupně uklidňovala, nicméně hlavní evropské indexy v pátek přesto zakončily s výraznými ztrátami (5-7 %). Z pohledu celého týdne pak, zásluhou předchozího optimismu, nejsou pohyby tak dramatické.

 

Německý DAX, podobně jako Euro Stoxx 600, skončily téměř beze změny t/t. Paradoxně lépe se dařilo britským akciím (FTSE 100 přidal více jak 3 % t/t), kde jedinými výrazně ztrátovými sektory byly finanční instituce, reality a stavební sektor. Poraženým celého Brexitu pak podle reakce akcií je periferie Evropy (Španělsko s Itálií -5 % t/t, Řecko -10 % t/t). Zámořské trhy přešly dění v Evropě bez výraznější reakce a akciové indexy zakončily týden bez výraznější mezitýdenní změny.

 

Nejpodstatnější zprávou týdne, která podstatně ovlivnila většinu titulů na BCPP, byl páteční Brexit. Nejvíce byla zasažena finanční jména, ale podstatnou část ztrát se jim ještě v pátek podařilo eliminovat. Z dalších kurzotvorných zpráv akcionáři Unipetrolu schválili na valné hromadě dividendu 5,52 Kč/akcie (hrubý výnos 3,2 %) a Stock vyplatí mimořádnou dividendu ve výši 10 pencí na akcii (6,1% hrubý dividendový výnos). Moody’s zvýšila hodnocení Erste o jeden stupeň na “Baa1” se stabilním výhledem. Za negativní zprávu považujeme oznámené další neplánované odstávky jaderných bloků ČEZu. Problémy se sváry očividně pokračují, nedaří se je vyřešit a negativním způsobem ovlivňují hospodaření. Podle očekávání prodá Erste 30 % v Erste Hungary, ale oznámené podmínky transakce jsou nepříznivé.

 

Týdenní výkon akcií na burze torpedoval páteční Brexit. Hlavní index PX spadl za týden o 1,6 % (819,6 b.). Nejhůře se bez překvapení vedlo bankám. Erste předvedla vůbec nejhorší výkon (-4,5 %, 553,2 Kč). Výjimkou mezi finančními jmény a hvězdou týdne s nejlepším výkonem na BCPP byla pojišťovna VIG, které se podařilo za týden posílit (+2,7 %, 481 Kč). Kromě CME (+2,1 %, 55 Kč), Pegasu (+1,1 %, 801,9 Kč) a Stocku (+0,9 %, 54,3 Kč) a již zmíněné VIG všechny ostatní akcie za týden svou hodnotu ztratily. V příštím týdnu nejsou na programu žádné podstatné kurzotvorné události.

 

Příští týden budou na akciových trzích cítit dozvuky z překvapivého britského „sbohem“ Evropské unii. Podle vývoje v pátek se domníváme, že největší šok na trzích již pominul, nicméně stres může podle nás pokračovat hlavně na akciích jižní části eurozóny a na akciích bank. V pondělí se koná schůzka šéfů centrálních bank USA, eurozóny a Velké Británie v Portugalsku. Očekáváme, že oznámí připravenost podpořit trhy v případě, že by po „Brexitu“ došlo k dalšímu výraznému propadu. Uvolněná měnová politika může vést dále k poklesům výnosů na dluhopisech. V úterý má dojít ke schůzce členů EU, kteří se chtějí poradit o další podobě EU. Nedomníváme se, že trhy věří v katastrofické ekonomické scénáře po Brexitu, a jsme názoru, že u většiny aktiv již k hlavnímu poklesu došlo. Na příští týden máme neutrální výhled.

 

V ČR bude ve čtvrtek zasedat ČNB, u níž se neočekává změna politiky. Mohla by však uvést, zda by mohl Brexit odsunout ukončování kurzového závazku na 27 CZK/EUR.

 

V úterý se bude z makrodat v USA sledovat růst HDP za 1Q (poslední revize, oček. +1 % r/r). Ve středu budou zveřejněny osobní výdaje (oček. zpomalení na +0,3 % m/m po 1 %) a ve čtvrtek tradiční počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Mezitím ve čtvrtek bude znám růst maloobchodních tržeb v Německu za květen (oček. +2,5 % r/r po 2,3 %). V pátek se bude sledovat index nák. manažerů ISM v USA v průmyslu za červen (oček. 51,4 po 51,3 b.). Na konci týdne budeme rovněž v Číně sledovat indexy nákupních manažerů v průmyslu: oficiální (oček. 50 po 50,1 b.) a Caixin (oček. 49,1 po 49,2 b.).

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE