ČEZ chce po společnosti Škoda JS miliardy korun kvůli odstavení bloků jaderné elektrárny Dukovany

28.06.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Energetická společnost ČZ poslala společnosti Škoda JS předžalobní výzvu k úhradě několika miliard korun jako náhradu ušlého zisku...

...kvůli odstávkám jaderné elektrárny Dukovany, reportuje Český rozhlas. Škoda JS vinu odmítá.

Podle informací Radiožurnálu by se mělo jednat o sumu kolem 3,5 mld. Kč. Daniel Beneš, ředitel ČEZu, dříve uvedl, že loňské odstávky vynucené chybnými kontrolami svarů potrubí ČEZ přišly na 2,5 mld. Kč. Některé bloky však  také letos a v příštím roce.

Mluvčí společnosti ČEZ, Barbora Půlpánová, potvrdila zaslání výzvy, výši požadované sumy ovšem nechtěla upřesnit s ohledem na probíhající jednání.

Škoda JS měla na starosti správu zařízení elektráren. Na pořízení rentgentových snímků, které se později ukázaly jako problematické, si však najala další firmu. Mluvčí společnosti Škoda JS uvedl, že společnost odpovědnost odmítá a nebude nic platit.

Společnost ČEZ na konci roku podala trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením na podvod. Druhé oznámení podal Státní úřad pro jadernou bezpečnost s podezřením na poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti.

Akcie ČEZu (BAACEZ) dnes rostou o 2,9 % na 407,5 Kč.

Zdroj: Český rozhlas, Česká tisková agentura


Jan Tománek
Fio banka, a.s.

Autor článku

Tománek Jan  

Články ze sekce: INVESTICE