Volkswagen by měl za urovnání sporů v USA údajně zaplatit více než 15 mld. USD

28.06.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Německý automobilový koncern Volkswagen by podle posledních spekulací měl za urovnání sporů v USA zaplatit více než 15 mld. USD, o 5 mld....

...USD více, než se dříve čekalo. Společnost by dnes měla podat návrh soudu.

Podle dvou zdrojů seznámených se situací by Volkswagen měl vytvořit rezervu 10,03 mld. USD na odkup vozidel dotčených dieselovým skandálem za ceny před jeho vypuknutím a kompenzace zákazníků až do výše 10 tis. USD za automobil. Tyto částky se ještě mohou zvýšit, pokud koncern nedodrží určené termíny.

Volkswagen by také měl zaplatit pokutu ve výši 2,7 mld. USD federální agentuře ochrany životního prostředí a kalifornským úřadům a další 2 mld. USD investovat do bezemisních technologiích, uvádí jeden ze zdrojů. Volkswagen by také měl oznámit dohodu s jednotlivými státy, uvádí další zdroj.

Celková částka přesahuje předchozí dohody automobilek s úřady a blíží se rezervě 16,2 mld. EUR (17,85 mld. USD), kterou si Volkswagen dříve  pro řešení tohoto skandálu. Zda budou prostředky stačit podle konzultantky Maryann Keller bude záviset na reakci vlád a spotřebitelů v dalších zemích. Pokud by chtěli podobnou dohodu jako USA, tak si Keller nemyslí, že by současná rezerva Volkswagenu stačila. Evropské vlády a spotřebitelé tlačí na Volkswagen, aby dosáhli podobné dohody pro 8,5 mil. dotčených vozů na evropských silnicích.

Volkswagen čelí trestnímu vyšetřování v USA, Německu a Jižní Korey. Německá prokuratura také  bývalé členy vedení.

Volkswagen by měl dnes soudu ve San Franciscu  s americkými úřady.

Preferenční akcie automobilky (VOW3) dnes rostou o 3,5 % na 109,85 EUR, kmenové akcie (VOW) na Xetře rostou o 2,9 % na 123,6 EUR, na RM-SYSTÉMu pod tickerem BAAVOLAG o 1,5 % na 3400 Kč.

Zdroj: Bloomberg


Jan Tománek
Fio banka, a.s.

Autor článku

Tománek Jan  

Články ze sekce: INVESTICE