Fondy následují George Sorose, spekulace na pokles akcií Deutsche Bank vzrostly

30.06.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Známý spekulant George Soros v pátek otevřel krátkou pozici na akciích Deutsche Bank. Podle údajů agentury Markit vzrostl tzv. short interest,...

...tedy objem otevřených pozic na pokles cenného papíru, u Deutsche Bank na 2,7 % jejího vlastního kapitálu.

George Soros v pátek po  otevřel krátkou pozici na akciích Deutsche Bank a prodal přibližně 7 mil. akcií, cca 0,51 % vlastního kapitálu Deutsche Bank, ukázal pondělní regulatorní report.

Podle údajů agentury Markit tento týden vzrostl podíl půjčených akcií Deutsche Bank na 2,7 %.

Nekrytý krátký prodej, tedy prodej akcií bez za účelem spekulace na pokles bez jejich předchozího vypůjčení, je od roku 2010 převážně zakázán zákonem, uvádí Frankfurter Börse. Pro účely spekulace na pokles ceny cenného papíru je tedy nutné si nejdříve cenný papír vypůjčit a teprve poté ho prodat. Pozice je uzavřena opětovným nákupem cenného papíru a jeho navrácením.

Akcie Deutsche Bank jsou v letošním roce pod silným tlakem. Významnému evropskému bankovnímu domu neprospěly , že má dostatek prostředků na výplatu kupónu všech svých dluhopisů. Na historická minima se akcie Deutsche Bank dostaly po britském referendu.

Akcie Deutsche Bank na německém trhu Xetra (DBK) uzavřely s 2,7% ztrátou na 12,325 EUR, na RM-SYSTÉMu (BAADBK) odepsaly 3,2 % na 344,5 Kč.

Zdroj: Bloomberg, Deutsche Börse


Jan Tománek
Fio banka, a.s.

Autor článku

Tománek Jan  

Články ze sekce: INVESTICE