Ceny uhlí zaznamenávají nová letošní maxima kvůli nižší produkci a poptávce v Jižní Koreji

07.07.2016 | , Fio banka
INVESTICE


Ceny energetického uhlí tento týden vzrostly na nová letošní maxima, když podporou pro růst byly odstávky produkce a vyšší poptávka ze strany významných importérů jako Jižní Korea. Na druhé straně analytici varují, že takto prudký růst cen nemusí být udržitelný.

Spotová cena fyzického uhlí v přístavech Amsterdam/Rotterdam/Antwerpy (ARA) se tento týden zvýšila o 10 % na 56,50 dolarů za tunu. Vyšší ceny uhlí zabraňují poklesu cen elektřiny ve střední Evropě, kde klesly ceny emisních povolenek.
I v jiných částech světa jako Jižní Afrika ceny zaznamenaly letošní maxima.

Obchodníci s uhlím vidí za růstem cen odstávky produkce v zemích jako Kolumbie a Indonésie. Pozitivně ceny ovlivnily i neobvykle vysoké objednávky elektráren v Jižní Koreji.

Analytici varují, že střednědobý výhled až tak pozitivní není. Výhled poptávky zůstává slabý kvůli slabšímu ekonomickému výhledu, zvyšování efektivnosti při výrobě elektřiny a rozmachu alternativních paliv. Energetické uhlí zůstává technicky v rostoucím trendu, přesto pro některé analytiky je tento růst příliš rychlý. Georgi Slavov z Marex Spectron zmínil, že země v EU, Indie a Čína kupují od dubna méně uhlí a nevidí důvod, proč by tyto země měly kupovat do srpna více uhlí.  

Zdroj: Reuters, Bloomberg


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor článku

Cinert Vojtěch  

Články ze sekce: INVESTICE