Další peníze pro klienty zkrachovalého KTP Quantum

08.06.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Dalších 5,6 miliónu korun rozdělí Garanční fond obchodníků s cennými papíry mezi klienty bývalého obchodníka KTP Quantum. V pořadí druhá část výplaty náhrad, která proběhne v období od 10.6.2005 do 29.7.2005, se bude týkat 334 investorů.

Stále se objevují další případy a fond je průbežně zpracovává,” potvrdil generální ředitel Garančního fondu Jiří Korb s tím, že jde zejména o klienty, kteří dodatečně zkompletovali potřebné doklady a o dědice, jež ukončili dědické řízení. Proto hodlá fond výplaty opakovat ve zhruba kvartálním režimu. Pro investory, kteří si své náhrady v uvedeném období nevyzvednou, Garanční fond výplatu zopakuje. “Plánujeme, že by mohla proběhnout koncem léta,” upřesnil Korb. O podrobnostech budou klienti, jichž se výplata náhrady týká, písemně vyrozuměni.

Fond nadále zvažuje možnosti poskytnout zálohu i klientům, kteří zatím nic neobdrželi. Pravděpodobně to bude možné teprve po rozhodnutí některého z klíčových soudních sporů, které proběhnou letos na podzim,” dodal Korb.
 
První část výplaty náhrad klientům bývalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum zahájil fond až po dořešení problémů kolem správce konkursní podstaty (celá zpráva zde). V praxi šlo o pokračování již zahájené výplaty, která musela být v roce 2003 přerušena. K ukončení tohoto prvního kola došlo 20. května 2005. Během doby výplaty si zálohu na náhradu vyzvedlo 13 006 osob, kterým bylo vyplaceno 97 % z připravené částky 287,5 miliónů korun. Naopak 1029 klientů si zálohy ve výši 9,3 miliónu korun vůbec nevyzvedlo.

O tom, že stále ještě není konec problémům kolem obchodníků svědčí i další návrh na konkurs. Byl podán na společnost Sati, a.s. nuceným správcem 15. února letošního roku (celá zpráva zde). Další problémy má společnost Americas International Brokers, a.s. (AIB, a.s.). U ní Komise pro cenné papíry zavedla nucenou správu 26. května 2005 (celá zpráva zde).

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE