Akcie "ze šuplíku" mají stále cenu

22.08.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Český unikát, kde díky kupónové privatizaci byly v zemi milióny akcionářů je fuč. Přesto se čas od času stane, že doma pár "starých" akcií najdete. Co pak dělat? Mají akcie vůbec ještě nějakou cenu?

Někdo na kupónové privatizaci vydělal, někdo investovaných 1000 korun do kupónové knížky nikdy neviděl. Kdo nechal své akciové podíly "ležet", bude možná překvapen, jakou mají nyní cenu. Stejně jako náš čtenář, který se obrátil na naše Poradenské centrum s žádostí o pomoc:

Otázka:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pozici vlastníka několika málo akcií různých podniků: Karosa Vysoké Mýto, Český telecom, Karlovarský porcelán a Východočeská plynárenská. Otázka zní, jestli akcie prodat nebo si je dále ponechat, či v jakém stavu se akcie nacházejí. Vůbec jsem se o tuto problematiku nezajímal.

Na tento dotaz mu odpovídají specialisté na akcie z firmy Cyrrus:
Dobrý den, akcie Karosy stojí 339 Kč v RM-SYSTÉMu, cena se dlouhodobě pohybuje v úzkém pásmu a větší výkyvy se nedají očekávat. U akcií Českého Telecomu probíhá povinný výkup minoritních akcionářů za cenu 456Kč a poté se dá očekávat ještě mírný růst titulu. Karlovarský porcelán je již stažen z trhu a i dle inzerátů na nákup bych více než 200 Kč za akcii nečekal. VČ plynárenská se obchoduje za cenu cca. 4 400 na burze a 4 800 v RM-S, tyto akcie by těží z vyšších cen ropy, potažmo zemního plynu, které v příštím týdnu nejspíš schválí i regulační orgány ČR.

Také máte nějaký problém nejen s investicemi? Ptejte se nás! Poradíme vám v mnoha oblastech ve specializovaných sekcích Poradenského centra.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE