8 miliard pro drobné akcionáře

29.08.2005 | , Finance.cz
INVESTICE


Vytěsnění drobných akcionářů přijde většinové vlastníky pěkně draho. Pravděpodobně dosáhne 8 miliard koru, možná ale až miliard 13. Další podrobnosti najdete v následujícím textu.

Podle informací společnosti ČEKIA a její databáze MAGNUS svolalo valnou hromadu za účelem vyvlastnění minorit již 173 firem a jejich počet bude narůstat. "Celkový počet firem, které mohou na základě zveřejněné akcionářské struktury k squeeze-outu přistoupit, se pohybuje kolem 400,“ uvedla Petra Doležalová ze společnosti ČEKIA.

O vytěsňování drobných akcionářů majoritními, o důsledcích tohoto kroku a širších souvislostech jsme psali v tomto článku.

Podle propočtů ČEKIA doposud oznámené vyvlastnění minoritních akcionářů přijde majoritní vlastníky na 7 – 8 miliard. „Pokud by všechny společnosti s vlastníkem nad 90 % přistoupily k vyvlastnění, celková suma by mohla dosáhnout 12 – 13 miliard korun,“ doplnila Petra Doležalová. Současně ale upozornila, že několik firem již deklarovalo zájem zachovat stávající vlastnickou strukturu.

Nejvíce, téměř 1,5 miliardy korun, bude muset drobným akcionářům vyplatit Česká pojišťovna, následována Plzeňským Prazdrojem s částkou přesahující jednu miliardu. Následují společnosti s řádově nižšími částkami – OKD, Stavby silnic a železnic, Wienerberger cihlářský průmysl, Živnostenská banka, Středočeská energetická, Českomoravské doly a STOCK Plzeň.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE